— Vi tror det er fire gutter som står bak dette. To av dem har tilstått. De andre to er ennå ikke avhørt, sier etterforskningsleder Bjørn Eide ved Arna og Åsane lensmannskontor til bt.no.

Systematisk hærverk

Det var et trist syn som møtte de ansatte, etter at guttene tok seg inn på skolen den andre helgen i august.

BT har tidligere skrevet hvor utrolig systematisk vandalene har gått til verks. Der det var mulig hadde de skrudd vannlåsen av slik at vannet fikk fosse fritt fra vasken. Der de ikke hadde fått av vannlåsen, hadde de fylt sand, betong eller tøy i vaskene.

Brannslanger var rullet ut på gulvet før alle kraner var åpnet. Vannet sto over nylagt gulvbelegg, dryppet fra nye takplater og piplet ned bak nye gipsplater og fliser.

Skylder på alkoholen

Etterforskere med spesialkompetanse på ungdomsmiljøet i Åsane har lenge samlet inn opplysninger som til slutt satte dem på sporet av guttene.

— Da to av guttene ble konfrontert med bevisene, la de kortene på bordet, sier Eide.

Ungdommene har forklart at de aldri ville gått amok på denne måten i edru tilstand.

- Kan ikke være barn

— Dette hærverket virker svært planmessig. Det kan ikke være små barn som står bak. De som har gjort dette må ha skjønt hvilke alvorlige konsekvenser det måtte få, sa brannmann Rune Foss Olsen til BT da vi besøkte skolen etter det omfattende hærverket.

Nå viser det seg altså at gjerningspersonene er helt i begynnelsen av tenårene.

Det ble også gjort forsøk på å oversvømme skolen tidligere i sommer. Da ble vandalismen oppdaget av en lærer, og skadeomfanget ble begrenset.

— En av guttene har tilstått også dette forholdet. Her tror vi at andre som ennå ikke er avhørt, har medvirket, forteller Eide.

TETTE VASKER: Ungdommene gikk utrolig systematisk til verks, ifølge politiet.
MARTE ROGNERUD
TRIST SYN: Slik så det ut etter guttenes herjinger på Tertnes skole.
MARTE ROGNERUD