Jentene får fremdeles best karakterer på eksamen, men forskjellen er mer enn halvert siden i fjor.

På 8277 avlagte eksamener steg guttenes snittkarakter fra 3,36 til 3,44. Jentene gikk tilbake fra 3,6 til 3,54 i de 10.696 avlagte eksamenene.

— Har dere bedre karaktersnitt enn meg nå?, spør Ida Louise Tangenes sine to klassekamerater når BT treffer dem inne på kjøpesenteret Exhibiton.

De hvisker snittet til hverandre, og som eneste jenten i flokken må Tangenes se seg slått av begge klassekameratene fra Langhaugen videregående skole.

— Jeg tror jentene driter litt mer i skolen enn før. Vi guttene er fortsatt litt slappe, men vi gjør det mest nødvendige, sier Remi Havland.

Guttevennlig undervisning

— Det kan se ut som om guttene har skjerpet seg kraftig og tatt opp kampen med jentene. Om dette er en tendens vi kan se også neste år, er dette veldig gledelig, sier opplæringsdirektør Svein Erik Fjell i Hordaland fylkeskommune.

Trenden de senere årene har vært stikk motsatt. Guttene har sakket akterut, og kritiske røster har etterlyst mer guttevennlig undervisning.

_Les også:

Nesten alle får ønskeplass_

Endringer i læreplanen fra i fjor høst åpner for økt bruk av prosjektarbeid og utplassering i næringslivet.

Litt dårligere

— Det er vanskelig å si om dette har slått ut allerede første året. Jeg tror endringen skyldes økt fokus fra lærerne om at undervisningen må tilpasses den enkelte elevens behov, sier Fjell.

Hordaland fylkeskommune har også analysert de 126.128 standpunktkarakterene som årets elever tar med seg ut av den videregående skolen.

_Les også:

Frp vil ha fritt skole-valg over hele landet_

Begge kjønn har fått marginalt dårligere karakterer enn i fjor, men jentene går mest tilbake. Nedgangen fra 4,06 til 4,0 er tre ganger større enn guttenes tilbakegang, fra 3,81 til 3,79.

Jentene beholder sekserne

— Hvis jentene gjør det dårlig på en prøve, kan de gi opp hele faget og la være å møte opp. Det er det sjelden at guttene gjør, sier Niklas Halvorsen (18).

Jentene kan enkelt sikre seg et godt forsprang igjen, ifølge kameratgjengen.

— Jentene er bedre hvis de bare vil, sier Havland.

Flere jenter enn gutter får toppkarakter på eksamen. 627 av jentene (5,8 prosent) fikk karakteren seks, mens 429 av guttene (5,2 prosent) fikk samme karakter.

— Jentene vil fremdeles være svært flinke. Det blir spennende å se om vi klarer å få med guttene også, sier Fjell.

Dropper ut, kommer igjen

Inntaksleder Nils Skavhellen ved opplæringsavdelingen kan ikke ut fra søknadstallene se hvor mange gutter i forhold til jenter som har fått tilslag på førstevalget sitt i årets opptak.

Fortsatt er det slik at guttene er i overtall blant dem som dropper ut av videregående. Det gjelder fortrinnsvis på de yrkesfaglige linjene.

_Les også:

Sentrumstrenden har snudd_

— Dessuten er det en myte at så mange gutter slutter. Det som ofte skjer, er at man tar et friår, kanskje for å jobbe, og så kommer tilbake og fullfører skolen. Dette er det full anledning til å gjøre, men det vises kanskje ikke på statistikken, sier Skavhellen.

Hva er det som skiller mellom jentene og guttene? Si din mening!

Deisz, Ørjan