Først etablerte de nett-tjenesten adressebølgen.com. I løpet av kort tid kunne de registrere 200.000 brukere eller treff på nettstedet. Der kunne folk søke på e-postadresser i stedet for navn.

Ekspansjonen

— Tjenesten ble en suksess. Det ble den største søkemotoren for e-postadresser i Norge på det tidspunktet (1999 red.anm.). Vi trodde nok vi skulle tjene en god del penger. Det viste seg imidlertid at alle skulle tjene penger på internettreklame på den tiden. Den største sjekken vi fikk var på 2500 kroner. Det var i praksis umulig å tjene penger på reklame på det tidspunktet, forteller en av gründerne fra Førde, Knut Andreas Tefre (21).

Sammen med storebroren Erik Stian Tefre (24) og kameraten Frode Solheim (22) bestemte han seg derfor for å prøve ut nye ideer.

De etablerte selskapet Nettlife AS, og fikk på nyåret 2002 kontrakt med Norges største fotokjede, Elite. Kontrakten gjaldt salg av et dataprogram, software, for produksjon av digitale bilder over internett. Dermed kunne Elite Foto-kunder selv arkivere, redigere og katalogisere sine bilder på en ny og enkel måte. Alt ved hjelp av guttenes oppfinnsomhet.

Ble eksportvare

— Utgangspunktet for avtalen med Elite var den lokale fotoforretningen i Førde. Vi fant raskt ut at ideen var for omfattende til at fotobutikken alene kunne finansiere utviklingen. Det var da vi presenterte ideen for ledelsen i Elite Foto Norge at vi fikk signert storavtalen. Dermed fikk vi ansvaret for å utvikle digitalfoto-satsingen til Elite Foto.

Knut Andreas Tefre arbeider fulltid på Netlifes kontorer i Trondheim nå. Og i går hadde han og kompanjongene, som også arbeider der, årsmøte med Fuji Norge, Fuji Sverige og Fuji Finland.

Det gikk nemlig ikke lang tid før Netlife hadde avtaler i boks også med disse. Nå med en ny og bedre versjon av programvaren. Dette var for et drøyt år siden.

— Vi bestemte oss for å ta steget skikkelig og fikk en avtale med den største aktøren på fotomarkedet i Sverige, som var Fuji. Vi synes nok det var litt merkelig at de lå så langt etter Norge. Sverige var et helt åpent marked på slikt redigerings-software for internett i 2002, forklarer førdenseren. Snart var Fuji Finland blitt kunde, og snart etablerte de et nytt selskap.

Glemte du backup?

Da Netlife Backup Solutions AS så dagens lys, var det et resultat av en ny idé.

— Det var et totalt annet produkt. Både Erik Stian og Frode har lenge hatt stor kompetanse på å utvikle datautstyr. De er begge sivilingeniørstudenter ved NTNU. Min styrke har vært å se hvordan teknologien kan brukes til noe fornuftig, sier Knut Andreas Tefre beskjedent.

Mange av oss har fått problemer når datamaskinen bryter sammen. Vi har glemt å ta bakcup - eller å sikkerhetskopiere. Slike problemer ønsker de unge gründerne å forebygge.

— Vi har utviklet et system som automatiserer lagring av data via internett. Ved å installere vår nye software på pc´en, blir data overført og lagt på serveren vår i Trondheim. Den kan hentes opp igjen når som helst, fra hvilken som helst maskin, opplyser Knut Andreas Tefre.

Produktet vil snart være i salg og enkelte brukere og referansekunder skal allerede vært godt fornøyde.

Siste kapittel i Førde-guttenes gründerhistorie er nok ikke skrevet. Tredje kapittel, derimot, må være nyopprettelsen av datterselskapet i England, med en ansatt i London.

— 2004 kan nok bli et bra år, ja, smiler Knut Andreas Tefre på telefonen fra hektisk business i Trondheim.

KLØPPERE: Frode Solheim (t.v.), Knut Andreas Tefre og Erik Stian Tefre fra Førde, tar steget helt ut til tross for sin unge alder.