Fredag formiddag ble de tre eldste fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett. To av dem har opplyst at de er 16 år, den eldste sier han er 17.

De håper å få være i Norge og få en fremtid her med utdannelse og jobb.

Torsdag morgen ble de tatt av politiet etter at de hadde blitt avslørt som blindpassasjerer på nattoget.

Ikke bekreftet

Guttene har fortalt at de reiste med båt fra Algerie for fem år siden. De fikk hjelp av menneskesmuglere og kom seg til Europa.

— Vi har ingen grunn til å betvile det de forteller, men jeg kan heller ikke deres historie, sier Arne Fjellstad, politiadvokat ved utlendingsavsnittet i Hordaland politidistrikt.

— De har motsatt seg fengsling, sier advokat Steinar B. Yndestad.

Retten valgte imidlertid å fengsle dem i tre uker.

Guttene opplyser at de bodde i i Italia hos en eldre kvinne etter at de kom til Europa for fem år siden. Oppholdet hos kvinnen skal ha vart i to år.

Deretter satte de kursen nordover, til Nederland, Belgia, deretter England, Danmark og Sverige, ifølge egen forklaring. Det er usikkert hvor lenge de har vært i de ulike landene.

Da de ble tatt i Bergen i går, var de utslitt og uten penger og mat.

Hos barnevernet

I retten fredag møtte to av dem i joggebukse og hettegenser, den tredje hadde fritidsjakke og lyse bukser. Alle var iført Nike-sko. De så ut som vanlige ungdommer. Seks politifolk var til stede og passet på dem. De kom til og fra rettslokalet uten håndjern.

De har opplyst til politiet at de ikke har pass eller identitetspapirer. 14-åringen, som nå er plassert på barnevernsinstitusjon i Bergen, skal være bror av en av de eldre guttene.

Alle er forøvrig i familie med hverandre. Den ene har fortalt at de klarte seg i Europa med Guds hjelp.

Vurderer anke

— De er opptatt av å få være sammen med den yngste gutten inntil de eventuelt sendes tilbake til Sverige. Det er ingen tvil om at det er det beste for dem. En åpen barnevernsinstitusjon er det beste stedet for dem. Barn skal ikke plasseres i fengsel, og det er ikke fare for at de skal rømme. De sier jo selv at de vil være i Norge. Vi vurderer om vi skal anke, sier Yndestad.

Politiet mener ikke dette er en god løsning.

— Det er fare for at de kan rømme, sier Fjellstad, som fikk medhold av retten.

Han har fått plass til de to eldste på asylmottaket for ungdommer på Trandum. Den tredje blir satt i ungdomsavdelingen i Bjørgvin fengsel.

- Flere søker nordover

Ungdommene har fortalt at de ble stanset av politiet i Malmö. Svenske myndigheter opplyser til norsk politi at de søkte asyl der. Selv har de forklart at de ikke søkte asyl, men ønsket å gjøre dette her i Norge.

Ungdommene har opplyst at de dro fra Sverige til Norge og kom deretter med nattoget til Bergen.

— Det kan tenkes at de har hatt opphold hos en eldre kvinne i Italia, mot for eksempel å arbeide. Vi ser at det nå pågår en strøm av folk som søker nordover etter at finanskrisen gjorde det vanskeligere å få arbeid i middelhavslandene, sier Fjellstad.