Joachim (15), Christopher (15) og en jevngammel kamerat som vil være anonym, tok affære da det kom melding om en blotter i Fana i Bergen.

En voksen mann ringte på døren til et hus i Titlestadvegen i 16.45-tiden og blottet seg for en ti år gammel jente som var alene hjemme.

Hun sprang til naboen som fikk varslet politiet.

Politiet ga opp, men...

De rykket ut med to— og firbeinte, men hadde egentlig gitt opp jakten og dratt til et annet oppdrag da guttene ringte.

— Vi kjørte ut på sykkel og lette. Så oppdaget vi en mann som gikk bortover veien og så på hus. Han gikk inn på småveier mot husene. Vi fulgte etter ham i en halvtime, sier Joachim til bt.no.

Klokken 19.29 ble mannen, som er polsk statsborger, pågrepet uten dramatikk.

Da var det gått nesten tre timer siden hendelsen.

Hevder at han er stum

Mannen har gitt uttrykk for at han er stum, men har ennå ikke forklart seg. Han er plassert i fengslig forvaring over natten.

— Vi må skaffe tolk. Vi må få samlet bakgrunnsinformasjon og få verifisert vitneforklaringen. Det blir ikke et tradisjonelt avhør av jenten - hun er for ung til det, sier jourhavende jurist Arne Fjellstad.

Han sier at det foreløpig er for tidlig å si noe klart om hva som egentlig skjedde.

Mamma delte saken

Guttene ble oppmerksom på saken etter at Joachims mor hadde delt den på Facebook - på oppfordring fra bt.no.

Jeg blir litt redd når de går etter en blotter, og har sagt at de skal være forsiktige, men samtidig er jeg stolt av dem

— Jeg lenket saken opp på min side. Ja, der ser du, sier moren.

— Det er skummelt når sånt skjer i nærområdet. Jeg blir litt redd når de går etter en blotter, og har sagt at de skal være forsiktige, men samtidig er jeg stolt av dem, sier hun.

Politiet: Kan være stolte

Politiet sier at guttene gjorde alt rett og at de kan skryte av innsatsen på skolen onsdag.

— Når vi ber om tips, er folk generelt sett veldig flinke. Her er det helt på det rene at vi kan takke publikum for hjelpen. Guttene kan være stolte, sier operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt.

- Men kan ikke det de gjør være farlig?

— Så lenge de observerer og tar til seg informasjon og videreformidler uten å gå altfor nær, er det greit. Det er veldig viktig at folk engasjerer seg og følger med, men samtidig at de varsler videre, sier Kronen.

BT-LESERNE HJALP TIL: Mange lesere fulgte denne oppfordringen på BTs Facebook-side, deriblant moren til en av 15-åringene. Det bidro i sterk grad til å løse saken.