Miss Universe, Big Brother, Idol. Det er for pyser alt sammen. I denne konkurransen mister du livet om du ikke har fine bein, eller om din bestemor ikke hadde det.

— Vi kjenner på lårene, ser at ryggen er bein og at beina er strake. Noen har fire spener i stedet for to, det trekker ned, sier dommer Kåre Habbestad.

Én etter én lar han værlammene gå gjennom øvelser som ville tatt selvrespekten fra hvem som helst.

Elskov på vinneren

Lammene som slippes inn på beskuelses-arenaen er tydelig blyge over det plutselige rampelyset. De klumper seg sammen og ser ned i bakken. De trøster hverandre og prøver å fokusere på premien når det står på som verst. Lammene som får nok poeng kan nemlig boltre seg blant et stort antall kvinnelige sauer, og føre sine verdsatte gener videre.

Jeg bøyer meg ned og ser en av lammene dypt inn de svarte øynene. Vi sier ikke noe. Vi trenger ikke si noe, for vi kjenner begge på det samme. Det er ikke alltid så lett å være mann. En blir målt og veid og betraktet, men så kan en liksom ikke si noe på det heller. På en måte er det greiere for kvinner å protestere.

Miss Fitjar

Bøndene som har kommet med værlammene har også tatt med seg en jente-sau. Mot slutten av konkurransen kåres også Miss Fitjar. Disse sauene blir verken tatt, snudd eller klippet på. Det eneste som treffer dem er dommernes skarpe blikk. Men jentene vet å si ifra. De hopper og breker og bærer seg. En slik kroppsfiksering godtar de ikke.

— Missekonkurransen er mest på gøy. Det er mer alvor med værene, sier Johannes Haugland.

Av værene han har med seg er det bare én som ikke kommer gjennom nåløyet. Sistnevnte havner nå hos slakteren på grunn av for små baller.

«Klikk».

«5003» vrir seg i forskrekkelse idet et lilla plastmerke blir pirset fast i øret hans. Han tar noen seiersrunder i manesjen før han roer seg ned. Det lilla merket betyr at han har fått over 45 poeng, og er godkjent for salg som avlsdyr. Kameraten «5004» klarte seg akkurat ikke.

— Jeg ser for meg et ideallam og prøver å finne dem som likner mest på dette. Hvert år finner vi noen få lam som får tiere i alle kategorier, sier Habbestad som har vært dommer i 35 år.

Lammene får poeng i kategoriene kropp, bein, ullkvalitet og ullmengde. I tillegg gis det poeng for slekt og vekt sammenliknet med resten av flokken.

Viktig for næringen

Leder for Fitjar sauealslag, John Karsten Raunholm, sier den årlige konkurransen er viktig for sauenæringen.

  • Slakteriet betaler etter kvaliteten på sauene som leveres. Hvis en skal tjene penger på sauehold er det avgjørende med gode avlsdyr. Værsjået er også en gulrot for bøndene og et sosialt tiltak.

Verken Raunholm eller Habbestad har prøvd å sette seg inn i værlammenes ydmykende situasjon.

— Vi prøver å gjøre dette så humant og raskt som mulig. Jeg har ikke tenkt så mye utover det, sier Habbestad.

MISSET: Arve Rydlands "5001" deltok motvillig i missekonkurransen, men nådde ikke opp til tops. FOTO: RUNE STØLÅS