En gutt i 10-12-årsalderen satt fast i fjellet ved Knappskog skule på Fjell utenfor Bergen mandag formiddag. Gutten er elev på skolen.

BRATT: Fjellskråningen var så bratt at både politi og brannvesenet måtte vente på at spesialredningsgruppen skulle ta seg ned.
ERLEND L. HAUGEN

— Det var 10-15 meter ned til bakken. Det er uvisst hvordan han havnet der, sier Terje Magnussen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Først etter to timer, ved 12.30-tiden, ble gutten reddet opp av brannvesenets spesialredningsgruppe fra Fana i Bergen. Før det hadde en voksen mann tatt seg ned til gutten, trolig for å trøste og berolige ham.

Far firte seg ned

— Det var to gutter som hadde klatret nedenfra og oppover. Den ene gutten hadde kommet seg helt opp, men den andre klarte ikke å klatre videre og ble sittende fast på en fjellhylle, forteller Trond Totland, underbrannmester i Fana.

Det var den andre gutten, som kom seg opp, som varslet om hendelsen.

— Da vi kom ut dit hadde allerede faren til den gutten som kom seg opp funnet et tau i et hus i nærheten, bundet det til et tre og firt seg ned til gutten, forteller Totland.

— Men det er ikke så lett å komme seg opp igjen med bare et vanlig tau. Så han satt der og passet på gutten til vi kom, sier Totland.

Pakket inn i ullpledd

Politiet fikk første melding klokken 10.42. Det gikk drøye 40 minutter før de fikk kontakt med gutten, og så tok det ca. 40 nye minutter før de klarte å sikre gutten med tau.

Brannvesenet og politifolkene som kom først til stedet våget seg ikke ned den bratte fjellsiden, og ventet i stedet på spesialredningsgruppen fra Fana.

— Det var så bratt der at man måtte sikre seg med tau, sier Kenneth Baustad, brigadeleder i Bergen brannvesen.

I 12-tiden kom klatrespesialistene fra Fana frem med utstyr, og en gruppe på fire-fem mann sikret stedet. En av dem tok seg ned i skrenten med tau og en sikkerhetsvest.

Denne fikk gutten på seg, før han ble heist opp.

VEL OPPE: På toppen ble gutten pakket inn i et ullpledd. - Han var i fin form, men selvsagt litt blek og kald, sier Trond Totland, underbrannmester i Fana.
ERLEND L. HAUGEN

På toppen ble han pakket inn i et ullpledd.

— Kald, men i fin form

Både brannfolk fra Sotra og Bergen, samt et par politipatruljer, rykket ut.

— Det var en grei sak for oss, men det var høyt, og ting kan gå galt, så det var bra vi kom oss ut dit, sier Totland.

- Hvordan gikk det med gutten?

— Han var i fin form, men selvsagt litt blek og kald. Det var surt og kaldt på Sotra i dag, som det ofte er, og han satt jo der i nesten to timer. Men ellers gikk det greit med ham.

HJELPEN PÅ VEI: Spesialgruppen fra Fana på vei ut til fjellknausen noen hundre meter fra Knappskog skule.
ERLEND L. HAUGEN
BRATT: Fra toppen er det ca. 30 meter ned i juvet. Gutten satt fast omtrent halvveis ned i fjellsiden.
ERLEND L. HAUGEN