Tirsdag formiddag var guttens tilstand fortsatt alvorlig og ustabil, og han får intensivbehandling ved Haukeland universitetssykehus.

Gutten ligger i koma, opplyser faren til 12-åringen som var sammen med gutten da ulykken skjedde. Han ønsker å være anonym. Årsaken til komaet er ikke kjent. Det er ikke uvanlig at pasienter legges i kunstig koma etter drukningsulykker, får bt.no opplyst.

Lokalsamfunnet i Arna er preget av ulykken. På skolen som gutten går på, Lone skule, forbereder rektor å ta imot berørte elever på skolens SFO mandag.

— Mange av elevene er berørt. De har helt sikkert et behov for å snakke sammen og med de voksne, sier rektor Lars Håbrekke.

Gutten som er skadet, hadde nettopp gjort seg ferdig med 5. klasse da ulykken skjedde, og gikk ikke lenger selv på skolefritidsordningen.

Rektor har snakket med guttens kontaktlærer og informert henne om situasjonen. SFO-lederen deltar også i oppfølgingen av ulykken.

Under vann i ti minutter

Gutten ble liggende under vann i minst ti minutter ved 21-tiden lørdag kveld. Ulykken skjedde i Tangelandsvannet i Langedalen i Arna.

10-åringen var sammen med to kamerater da han forsvant. Den eldste av guttene bor like i nærheten av vannet, og han hadde overnattingsbesøk av de to jevnaldrende guttene.

En av kameratene til gutten kom løpende hjem og fortalte at kompisen hadde forsvunnet i vannet.

Brådypt

Faren til en av guttene, som ønsker å være anonym, forteller at mens guttene var alene, hadde de bestemt seg for å dra ned til vannet for å bade.

Ett stykke ut i vannet blir det brådypt, og her fikk 10-åringen problemer. De andre klarte ikke å dra ham med til land, og han forsvant under vann. Den ene kameraten løp opp til huset og fikk varslet bestemoren til gutten som bor i huset. Hun løp ned til vannet, men måtte løpe opp igjen til huset for å ringe etter hjelp.

Livløs Luftambulansen var fremme få minutter senere og lokaliserte gutten liggende livløs i vannet. Foreldrene til gutten ble samtidig varslet og kom til stedet.

Da gutten ble funnet ved 21.25-tiden, ble han brakt opp til vannkanten, og medisinsk personell satte i verk gjenoppliving. Luftambulansen dro av gårde med gutten omkring klokken 21.50.

Pårørende som var på stedet ble tatt hånd om av ambulansepersonell. De to guttene som var sammen med 10-åringen har fått tilbud om krisehjelp.

Samtidig lørdag kveld foregikk det en annen redningsaksjon - ved Salhus kai i Åsane. Der skal en person ha havnet i vannet.

ALICE BRATSHAUG
Rune Sævig
Arkiv