Sprekken var så trang at det knapt var plass til en voksen person. Politiet lette derfor etter små, tynne klatre som kunne redde gutten. En av politiets egne viste seg å være rette person.

— Jeg kom et godt stykke ned, men ikke helt ned til gutten. Jeg klarte bare så vidt å berøre ham med fingrene, forteller Ole Jakob Malmo.

Ved hjelp av en streng klarte han å feste tau og løkker rundt håndleddene til åtteåringen, slik at redningsmannskapene på oversiden kunne dra ham opp.

— Gutten var ved godt mot hele tiden, og han klarte faktisk å hjelpe litt til selv. Han var veldig grei å samarbeide med, og det gjorde jobben min mye lettere, forteller Malmo.

Stor redningsoperasjon

Til daglig jobber Malmo som hundefører ved Bergen sentrum politistasjon, men på fritiden har han i lang tid drevet med klatring. Han er også med i klatregruppen i Fana Røde Kors Hjelpekorps.

En stor redningsaksjon ble satt i gang for å få gutten ut av sprekken, og rundt klokken 16.40 ble gutten frigjort fra sprekken og heist opp.

Gutten var tilsynelatende fysisk uskadd, og kunne stå på sine egne bein. Han ble likevel båret til ambulansen og fraktet til Bergen legevakt for en sjekk.

Kunne bevege seg

Sprekken som gutten falt ned i er så smal at ingen voksne kunne komme seg ned der. Det var heller ikke mulig å få tilgang fra sidene.

— Gutten har sklidd og falt fem meter ned. Han kunne bevege deler av kroppen, men satt fast. Vi fryktet at han skulle falle lenger ned dersom han beveget seg for mye, og ba ham derfor stå mest mulig stille, forteller politibetjent Gustav Landro til bt.no på åstedet.

Landro betegner redningsaksjonen som "svært vanskelig".

Mange frivillige

Politiet fikk melding om ulykken klokken 14.44. Det er usikkert hvor lang tid det hadde gått fra gutten falt ned til politiet ble varslet.

— Gutten er bevisst og vi er i kontakt med ham. Vi har fått brakt oksygen og varme ned til gutten, og alpin redningsgruppe er på stedet. Dette er en veldig vanskelig aksjon som vi frykter blir langvarig, opplyste Landro før gutten ble reddet.

Brannvesenet i Fjell og Sund var de første på åstedet. De forstod fort at situasjonen krevde flere ressurser. Luftambulansen og klatrere fra brannvesenet i Bergen ble rekvirert til åstedet, som ligger ved nedkjørselen til Kolltveit kai.

- Nå smiler vi

Politiet etterlyste også små, tynne klatrere som kunne delta i aksjonen, og fikk flere henvendelser på kort tid.

— Heldigvis endte det bra. Nå smiler vi alle sammen, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt.

Mannskapene som deltok i aksjonen gikk igjennom en debriefing i går ettermiddag.

REDNINGSMANNEN: Hobbyklatreren Ole Jakob Malmo var liten nok til å ta seg ned i sprekken.
FOTO: ØRJAN DEISZ