En to år gammel gutt fikk livreddende førstehjelp på Haukeland sykehus etter at bilen han satt i havnet utfor Bjørsvik kai i Lindås lørdag formiddag.

Lørdag kveld meldte sykehuset at tilstanden var kritisk for begge. Guttens bestefar (69) stupte etter i et forsøk på å redde gutten. Han lyktes imidlertid ikke, og måtte selv hentes opp fra vannet ti minutter etter ulykken.

Toåringen startet selv bilen, ifølge politiet.

— Gutten har vridd om nøkkelen og fått start på bilen, som sto i gir. Så rygget den bakover og utfor kaikanten, sier lensmann Einar Vatne i Nordhordland til bt.no.

Tilstanden er kritisk

I en pressemelding fra Haukeland sykehus lørdag ettermiddag ble tilstanden betegnet som kritisk for både gutten og bestefaren. Søndag er bestefaren på bedringens vei, og han betegnes nå som alvorlig skadet.

— Jeg snakket med sykehuset for et kvarter siden. Rapportene derfra var gutten lever. Tilstanden er kritisk, sa lensmann Vatne til bt.no lørdag ettermiddag.

Kommunens kriseteam er satt i beredskap etter ulykken.

Funnet flytende

Bestefaren rakk å åpne en av dørene i bilen før den trillet over kanten, men døren ble smelt igjen da bilen traff vannet. Bilen ble liggende på syv meters dyp.

— Alt tyder på at gutten var alene i bilen da den gikk utfor kaien. Han ble senere funnet flytende litt lenger ut i vågen, og situasjonen hans er uavklart, sa politioverbetjent Kjell Idar Vangberg til bt.no ved 12.15-tiden.

Guttens bestefar ble transportert til Haukeland universitetssykehus, og var ved bevissthet da han ble fraktet vekk.

Ved 12.30-tiden lørdag ble toåringen flydd til sykehus. Da hadde redningsmannskaper forsøkt livreddende tiltak i nær en time.

Tom bil

Mannen ble hentet opp rundt ti minutter etter at ulykken skjedde, mens gutten har ligget rundt tre kvarter under vann.

Dykkere lokaliserte bilen ganske raskt. Da var den tom.

Politiet mistenkte også at en seks år gammel jente var i bilen, men hun er ble funnet i god behold.

Stort søk

Luftambulanse og dykkere deltok i redningsaksjonen. Lokale båter var også involvert i søket.

Det pågikk hjerte— og lungeredning på stedet.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 10.48.

bt.no retter: Guttens alder ble først oppgitt til tre år. Dette er senere korrigert til to år. Ifølge tidlige opplysninger fra ulykkesstedet, skulle det sitte en mor og et barn i bilen. Dette medførte ikke riktighet. Gutten var alene i bilen.

TRAGISK ULYKKE: Bilen var tom da den ble funnet like under båten på dette bildet. Toåringen ble funnet flytende i sjøen like ved.
Paul Sigve Amundsen