Barnevernet klarer ikke å finne en ny plass gutten kan være. Derfor godtok 17-åringen i går å sitte varetektsfengslet for fire uker.

– Dette er en spesiell situasjon. Gutten må få hjelp, sier advokat Odd Rune Torstrup, som forsvarer 17-åringen.

Gutten fra Rogaland er siktet for vold mot en miljøarbeider ved barnevernsinstitusjonen Øvsttunsenteret på Nesttun, og har innrømmet straffskyld.

Angrep med klappstol

17-åringen, som allerede har rukket å bli dømt for vold og trusler to ganger, har innrømmet at han angrep en miljøarbeider med en klappstol og senere slo ham med knyttneven i ansiktet.

Han har også innrømmet å ha kommet med drapstrusler mot en arrestforvarer, og å ha truet med å knuse en avdeling på barnevernsinstitusjonen.

Angrepet på miljøarbeideren skjedde tirsdag 2. mai. Normalt skulle gutten ha blitt fremstilt for varetektsfengsling dagen etter, men fengslingsmøtet ble utsatt mens barnevernet forsøkte å finne et nytt tilbud til gutten.

Det klarte de ifølge 17-åringens verger ikke. Derfor godtok gutten politiets begjæring om varetektsfengsling i fire uker.

Da BT i går snakket med Bufetat, som har ansvaret for det statlige barnevernet, mente de imidlertid å ha et tilbud til 17-åringen.

– Fra det statlige barnevernet står tilbudet fra Øvsttunsenteret ved lag, sier Endre Blindheim, tiltaksdirektør ved Bufetat region vest.

Dømt forrige uke

Det er bare én uke siden gutten ble dømt til ti måneder fengsel i Haugesund tingrett.

Ni måneder av fengselsstraffen ble gjort betinget, fordi retten mente «det ville vært uheldig for ham å bli plassert i fengsel nå i så ung alder». Den siste måned hadde 17-åringen allerede sonet i varetekt.

– Min klient er veldig glad for å ha fått denne sjansen, uttalte guttens advokat Odd Rune Torstrup til VG, etter at tingretten hadde bestemt at gutten slapp å havne i fengsel.

Nå risikerer 17-åringen å måtte sone hele eller deler av denne dommen, hvis han blir dømt for ny vold og trusler.

I Haugesund tingrett ble gutten blant annet dømt for å ha trengt seg inn på en barnevernsinstitusjon på Sveio.

Utstyrt med balltre og finlandshetter trengte 17-åringen og to kamerater seg inn på institusjonen og hentet ut kjæresten til gutten med makt.

Gutten er også dømt for vold, trusler mot flere offentlig ansatte, narkotika og skadeverk.