Gutten ble avslørt da politiet aksjonerte mot ungdomsmiljøet tidligere i år. Fra 2013 til januar i år solgte han narkotika til ni nungdommer. I hovedsak har han solgt hasj. I dommen fra Nordhordland tingrett er det nevnt 14 navn, de aller fleste har kjøpt hasj hos 17-åringen. Tre av dem er jenter, elleve er gutter.

Ikke overrasket

— Vi ser alvorlig på denne saken. Det har vært viktig for oss å ta tak i dette miljøet, sier lensmann Kjell Idar Vangberg i Lindås og Meland.

I dommen mot 17-åringen er 14 unge personer nevnt med navn. Han er dømt for å ha solgt, kjøpt eller gitt narkotika til dem. Vangberg sier narkotika blant unge er en prioritert sak for politiet. Under to politiaksjoner tidligere i år, kom politiet i kontakt med over 30 ungdommer som var i befatning med narkotika.

- Er du overrasket over tallet?

— Det er mer enn ønskelig, svarer Vangberg.

— Dette er små, men viktige saker. Vi håper at ungdommene kan bryte med rusmiljøet når vi tidlig tar tak i dette.

Fengsel og bot

Den 17 år gamle gutten betegnes ikke som hovedmann i narkotikasalget i Nordhordland.

— Han er en av flere. Han har solgt narkotika til skoleelever på flere skoler i Nordhordland. Noe av salget er avtalt på forhånd på sosiale medier. Andre ganger har han møtt kjøpere på steder der ungdom møtes, sier Vangberg.

I tillegg til hasj, er 17-åringen også dømt for å ha hatt befatning med amfetamin, rivotril og blåvalium. Han er dømt til betinget fengsel i 45 dager, samt bot på 7500 kroner. 1500 kroner, som ble beslaglagt av politiet, er inndratt. Dette er penger som stammer fra narkotikasalg, ifølge dommen.