• Alt var som det pleier. Så kom han tilbake og sa han var blitt slått ned i hagen, sier moren. Politiet leter etter mann i svart hettejakke på Askøy.

Politiet jakter på en mann på Follese på Askøy etter at en ungdom ble overfalt utenfor sitt eget hjem onsdag morgen.

— En gutt på 16 år er blitt slått ned i gaten der han bor av en ukjent mann. Han ble slengt overende og tildelt en del slag og spark, sier Terje Erichsen, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Jakter på voksen mann

Gjerningsmannen er beskrevet som ca. 40-50 år, rundt 180-185 cm høy og iført sorte klær, blant annet en svart jakke med hette, og muligens noe mørk i huden.

— Han ble sist sett løpende mot Spar-butikken på Follese, sier Erichsen. Butikken var på det tidspunktet stengt, men det ligger et busstopp rett over gaten.

Politiet ble varslet om overfallet ca. klokken 07.15, ifølge Askøy-lensmann Odd Dale.

LØPT FRA STEDET: Gjerningsmannen forsvant i retning Spar-butikken på Follese.
OLE VALAKER

— Han har vært innom legevakten for en liten sjekk, før han dro på skolen som planlagt. Han har forklart at han hørte noen som kom bakfra. Så ble han slengt i bakken og tildelt slag og spark. Så løp gjerningsmannen videre, sier lensmannen.

Moren sier at tenåringen, som er en ivrig fotballspiller, har fått et ribbeinsbrudd som gjør at han ikke kan spille fotball på tre uker.

«Sint og redd for alt på en gang»

— Han er forbannet på grunn av det, men jeg er glad for det gikk som det gikk, sier hun.

Ifølge moren var angriperen inne på eiendommen deres da han slo til. 16-åringen var alene da han ble overfalt rett ved hovedveien, i hagen i sitt eget hjem.

— Han var på vei ned fra huset til busstoppet. Alt var som det pleier. Vi sa «ha en fin dag». Så kom han hjem lettere stresset, oppkavet og sa at han var blitt slått. Han var sint og redd og alt på en gang. Jeg tenkte: Hva skjer? Jeg var ikke helt våken. Da jeg så reaksjonen, han var sint og redd og alt på en gang, skjønte jeg at det var alvorlig, sier moren.

Familien har «ingen ide» om motivet.

— Vi skjønner ikke hvorfor. Sønnen min sier at han ikke kjenner overfallsmannen fra før. Han angrep uten forvarsel, og det ble ikke sagt noe heller, sier moren.

- Veldig alvorlig

— Han har forklart at gjerningsmannen er en person som er helt ukjent for ham, bekrefter lensmann Dale.

Politiet ser alvorlig på saken. Gutten vil trolig bli avhørt på nytt senere onsdag.

— Det er veldig alvorlig at folk blir angrepet på denne måten. Man skal kunne gå trygt i nærområdet sitt, og dette er helt klart urovekkende, sier operasjonsleder Erichsen.

Familien har valgt å fortsette med sitt som planlagt. Foreldrene er på jobb, 16-åringen på skolen.

— Først ville han ikke gå, så ville han likevel. Det er like greit, da får han noe annet å tenke på, sier moren.

Etterlyser tips

Politiet har opprettet sak på overfallet, som etterforskes av Askøy lensmannskontor. Gjerningsmannen er ved 10-tiden onsdag fortsatt på frifot.

— Vi har hatt patruljer på stedet som har avhørt vitner i nærheten. I tillegg har vi kontaktet taxiselskap og busser. Det kan jo være at gjerningsmannen har hoppet på en buss, sier Dale.

Politiet ber folk som kan ha opplysninger om å ringe politiet på 02800.