— Bilen må ha flotna opp i det siste, for her har det inntil nyleg gått mange folk forbi, og her har vi skeisa i vinter utan at nokon har sett han, seier Terje Kvernenes og Marius Monsen.

Saman med fleire klassekameratar ved Bremnes ungdomsskule var det dei som måndag oppdaga den kvite varebilen i Storavatnet på Bømlo og fekk varsla politiet. Klassekameratane Tomas Sønstabø (16) og Jonny Kvernenes (15) hoppa ut i vatnet for å sjå nærare på bilen.

Obduksjon onsdag

Onsdag skal den omkomne personen obduserast. Då kan politiet få svar på om det er den sakna litauaren Laurynas Kuliesius som er funnen. 29-åringen blei meldt sakna i fjor haust etter at han blei sist observert køyrande frå Rubbestadneset søraust for Bremnes 25. oktober.

— Vi håpar at identiteten kan slåast fast før helga. Dette blir etterforska som eit mistenkjeleg dødsfall, seier Bømlo-lensmann Roald Raunholm. Både bilen og personen inni bar preg av å ha lege lenge i vatnet. Bilen skal undersøkjast av Biltilsynet.

— Det var litt ubehageleg å tenkja på kva funnet dreidde seg om, men sjokkerande var det ikkje når vi kopla det med den sakna personen. Vi håpar politiet kjem fram til kva som har skjedd, seier Marius Monsen og Terje Kvernenes.

Sperra av

Funnstaden i bukta aust for Bremnes kyrkje var sperra av medan politiet gjorde kriminaltekniske undersøkingar måndag. Det ser ut som om varebilen har køyrt rett fram på vegen ned frå sentrumsgata på Bremnes, forbi ein parkeringsplass og rundt 30 meter over ein grasbakke som fører uti vatnet.

— Vi kom ned snarvegen frå skulen då vi skimta bakenden på bilen nedi vatnet. To kameratar kasta seg uti og slo fast at det var ein bil som stod med fronten ned ti meter frå land, seier 10.-klassingane Terje Kvernenes og Marius Monsen.

Politiets ID-gruppe

Avdøde skal obduserast på Gades Institutt i Bergen. Også etterforskarar frå politiets ID-gruppe jobbar med å slå fast identiteten.

— Bilen er henta opp og sikra, og vil bli undersøkt slik at vi er sikre på at det ikkje ligg noko kriminelt bak, seier lensmann Roald Raunholm.

— Har de gjort funn i bilen eller på personen, som lommebok eller ID?

— Eg har ingen kommentar til det no, seier Raunholm. Han legg til at dei ikkje har gjennomgått heile bilen enno, og at det kan liggja ting der.

Advokatfullmektig Sigrid Andersen Cabot er bistandsadvokat for den sakna 29-åringen sine pårørande i Litauen. Ho seier at det er sett i gong ein prosess med å informera familien om at det er gjort eit funn av ein død person i området som 29-åringen er sakna i.

FUNNSTAD: Uti vatnet oppdaga Terje Kvernenes (til h.), Marius Monsen og klassekameratar den kvite varebilen som viste seg å ha ein død person inni. FOTO: Ove A. Olderkjær
BILEN: Her blir den kvite varebilen henta opp av Storavatnet på Bremnes og frakta bort for undersøkingar.
PRIVAT
SAKNA KØYRDE DENNE BILEN: 25. oktober 2012 køyrde den sakna litaueren Laurynas Kuliesius (29) frå Rubbestadneset på Bømlo i denne bilen. I samband med forsvinninga gjekk politiet ut med bilete av bilen, ein Fiat Ducato. Politiet ville tysdag kveld ikkje kommentera likskapen med bilen på biletet over. - Vi har ikkje tenkt å gå ut med noko meir der no, seier operasjonsleiar Trond Friberg.
Politiet