• Gi meg en M for miljø, roper miljøvernminister Knut Arild Hareide fra scenen på Torgallmenningen. - M!!!, brøler over 2500 skolebarn tilbake.

RANDI KVINGE

I går var det festdag på Torgallmenningen, og alle grunnskolene i byen var invitert for å feire at Bergen er Grønn Barneby.

— Jeg har allerede besøkt Løvås skole og vet at her i Bergen er dere flinke til å sortere melkekartonger, ta vare på vassdragene og henge opp fuglekasser, forteller miljøvernministeren.

Både ordfører Herman Friele, miljøvernminister Knut Arild Hareide og leder av Blekkulfklubben, Andrew Kroglund, skrev under på at byen skal være Norges nye miljøhovedstad, og sammen med barna skålte og gurglet de i rent Bergensvann.

Adopterer bort vann

Arrangementet Grønn Barneby ble arrangert i samarbeid med Internasjonal uke. En «Tusenårsboks» av gjenbruksplast formet som en jordklode sto plassert midt på Torgallmenningen der både barn og voksne kunne putte inn forslag om hvordan tusenårsmålene kan nås. Vannetaten delte ut rent Bergensvann til alle, og Miljøbilen Ella kom for å hente brukte og ødelagte leker.

I forbindelse med prosjektet «Forvaltningsplan for vassdragene» skal skolene adoptere hver sin elv eller bekk. Slik kan de være med å kontrollere elver og vann i lokalmiljøet. Byråd for byutvikling og miljø, Lisbeth Iversen, fortalte om prosjektet og ordføreren delte ut sertifikat til de syv første skolene.

Får møte ministeren

Elever fra klasse 7B ved Liland skole fikk også møte miljøvernministeren.

— Hva er dere opptatt av da, spør ministeren.

— Vi har adoptert et helt vann, sier Lene Bjørndal (12) og forteller stolt om vassdraget de skal passe på fremover.

Ministeren spør videre om de er flinke å kjøre buss og sykle til skolen. Selv kan han nemlig skryte av å sykle, selv om han kunne kjørt bil med egen sjåfør i stedet.

— Men hvorfor skal det ikke bli laget flere El-biler da, spør Christer Dyngeland.

— Det er et godt spørsmål, svarer miljøvernministeren og forklarer om hydrogengassbilene til Ford.

Elevene forteller videre at de både sorterer søppel og er med på miljøfyrtårn.

— Det er supert. Fortsett sånn, så holder byen seg ren og fin, sier miljøvernministeren.

FELLES GURGLING: Sammen med ordfører Herman Friele og miljøvernminister Knut Arild Hareide skåler og gurgler barna for at Bergen skal bli en grønnere by.<br/>Foto: HILDE UNOSEN
MINISTERMØTE: Barna fra klasse 7B har mange miljøspørsmål til miljøvernminister Knut Arild Hareide. Blant annet lurer de på hvor det blir av El-bilene. Fra venstre er Natalie Hellesø (12), Christer Dyngeland (12), Lene Bjørndal (12) og Andreas Gallefoss (12).