200 innlegg nederst — se og diskuter!

Natt til lørdag forrige helg skulle Gunnar Aasbø hjem fra byen med Bybanen, og gjorde som han alltid gjør - scannet KontantSkyss-kortet sitt på betalingsautomaten, valgte å betale for nattakst som er på 60 kroner, og skulle gå inn i vognen. Men vekterne nektet.

— Jeg ble anmeldt for at jeg gjorde noe helt lovlig, sier han.

Ble nektet å reise

— Vekterne kontrollerer bare at alle de reisende har papirbilletter på nettene i helgene. Noen av vekterne vet at det er fullt lovlig å betale med KontantSkyss, og ber meg bare komme inn. Men de fleste vet det ikke, og jeg må ofte diskutere et par minutter med dem før de forstår. Noen ganger må jeg ta dem med til kortleseren inni bybanevognene for å vise at «gyldig reise» popper opp når jeg scanner det. Men fredag toppet det seg helt, sier han.

Denne gangen ga ikke vekteren seg, og nektet ham å reise med bybanen hjem.

— Det ble diskusjon, men jeg var ikke uhøflig, og prøvde å forklare situasjonen, sier han.

Beviste at han hadde betalt

Han viste vekteren at kortleseren inne i vognen godtok kortet hans, men han stod fortsatt på sitt.

— Jeg forklarte ham at jeg hadde betalt, at jeg nå skulle hjem og at han måtte kunne jobben sin. Jeg forstår at jeg ikke var av de minst høylytte, men da begynte jeg å bli irritert.

Vekteren ga da Aasbø to valg: Å enten gå av vognen med en gang, eller involvere politiet.

Vekterne dro

— Jeg ville vi skulle kontakte politiet, slik de kunne få orden på situasjonen. Da kunne begge parter få forklare seg, forteller han.

Politiet kom raskt, og Aasbø ble bedt om å gå ut av vognen for å forklare seg til politiet.

— Men da jeg gikk av bybanen, kjørte Bybanen umiddelbart med vekterne. Det var jo hele vitsen at vi skulle forhandle sammen. Så jeg stod igjen alene, og ble selvfølgelig oppfattet som en bråkmaker av politiet, sier han.

Ble påsatt håndjern

Politiet sa at de ikke kunne legge seg opp i hva Skyss drev med. Han fikk ikke benytte Bybanen mer den natten, og ble bedt om å forlate stoppet.

— Jeg sa jeg ikke var enig, men at det var greit. Jeg bestemte meg for å dra til Bystasjonen og ta taxi hjem i stedet. Men før jeg forlot bybanestoppet, møtte jeg på to venner. Jeg fortalte dem hva som hadde skjedd, og de stod og måpte.

Det var da en politimann løp mot Aasbø, satte på ham håndjern og tok ham med til politistasjonen.

- En ordentlig kar

— Jeg forstår jo at jeg burde forlate stoppet umiddelbart, men jeg snakket med vennene mine i to-tre minutter. Det var et voldsomt drama for noe så lite. Jeg skjønte ingenting.

På politistasjonen ble han fraktet til legevakten for en promillekontroll.

— Jeg hadde en promille på 1,1, så jeg var ikke akkurat overstadig beruset. Det er så vidt høyere enn promillegrensen til sjøs. Jeg tror det gikk opp for politifolkene da at jeg ikke var noen full bråkmaker. På bilen på vei til stasjonen sa politimannen som pågrep meg at jeg virket som en ordentlig kar, og at jeg kunne gå hjem om jeg oppførte meg bra.

Ble anmeldt

Han har nå sendt en formell klage til Skyss.

— Jeg har litt vondt for å gi meg på dette. Om jeg ikke var 110 prosent sikker på at jeg var ved min fulle rett til å reise med Bybanen den natten, ville jeg ikke vært så sta. Dette var en merkelig og frustrerende opplevelse, sier Aasbø.

Forholdet ble imidlertid anmeldt. Det er første gang Aasbø blir, som sier han ellers har et helt rent rulleblad.

— Men jeg er ikke helt sikker på hva jeg blir anmeldt for. Jeg skrev ikke under noe, og har ikke fått noen papirer, men antar jeg får en bot, sier Aasbø.

— Skyss vil jo gjerne at folk bruker Skysskort for å betale for reisene sine. Det tar kortere tid og er mer effektivt. Da er det jo ganske rart at det skal være så vanskelig å få bruke det. Siden dette skjer hver natt jeg skal hjem fra byen, kan det virke som om vekterne har for dårlig opplæring, påpeker han.

- En glipp

Kommunikasjonsrådgiver Camilla Berntzen i Skyss bekrefter at det skal være lov å bruke Skysskortet på nattestider.

— Dette er første gang vi får skriftlig klage i forbindelse med å bruke Skysskort med nattbillett på bybanen om natten. Det er ikke utbredt, sier hun.

Hun mener at vekterne som jobber på bybanen skal være informert om at det er lovlig å bruke KontantSkyss.

— Jeg er ikke helt sikker på hva som har skjedd her. Det kan selvfølgelig forekomme glipper. Sent på natten i helgene er det gjerne trengsel, og mange skal på vognene samtidig. Det er selvsagt svært beklagelig at denne passasjeren hadde denne uheldige opplevelsen.

- Ikke bekymret

- Så dere i Skyss er ikke bekymret for at vekterne ikke er godt nok opplært?

— Nei, det er vi ikke. Vi har en god dialog med Securitas, og vi vil se nærmere på denne saken sammen med dem. Skulle det vise seg å være et gjentagende problem, vil vi i samarbeid med Securitas forbedre rutinene, forteller Berntzen.

På nattavgangene natt til lørdag og søndag er det egen nattakst. Billetter med nattakst får man kjøpt på billettautomatene, hos egen billettør om bord på nattavgangene på Bybanen eller hos sjåfør om bord på bussene. Nattbillett kan for eksempel betales med KontantSkyss på automatene slik at den lastes rett inn på Skysskortet.

- Forholder oss til Skyss sin praksis

I en mail til bt.no torsdag skriver markeds- og informasjonssjef i Securitas Norge AS, Andre Thomsgård, følgende:

«Vi har ingen kommentarer til denne saken utover at vi forholder oss til Skyss sin praksis av hvordan billetter skal valideres. I dette konkrete tilfellet er vedkommende en person som ikke var ønsket om bord av Skyss sine egne billettører på grunn av aggressiv oppførsel. Vedkommende etterkom ikke vår anmodning, og politiet ble derfor tilkalt.

Bybanen forlot stasjonen uten videre dramatikk. For nærmere informasjon om Skyss sine billettregler henviser vi til Skyss sine hjemmesider.»

PS! Skyss legger seg flat i svaret som Gunnar Aasbø fikk etter en uke. «Skyss beklager den svært uheldige hendelsen og de problemer dette medførte deg», skriver selskapet. - Jeg er veldig glad for at de innser feilen de har gjort. Det hadde jeg forventet, og jeg setter pris på at de viser forståelse for det, sier Aasbø.

Si din mening under:

KONTANTSKYSS: Dette er Aasbøs KontantSkyss-kort. Han fyller på en sum på kortet, som blir trukket fra hver gang han reiser med Bybanen.
EIRIK BREKKE