«Jeg har i dag valgt å fratre som byråd med umiddelbarvirkning med bakgrunn i uenighet om veivalg knyttet til konkrete saker.»

Det er ordlyden i en pressemelding signert byråd Gunnar Bakke (Frp) like over midnatt søndag.

Pressemeldingen er også publisert på Bakkes Facebook-side.

Bakke bekrefter

BT har vært i kontakt med Bakke, som bekrefter at han går av.

«Men jeg har ingen ytterligere kommentar», skriver byråden i en tekstmelding.

Gunnar Bakke er byråd for kultur, næring, idrett og kirke, og tidligere ordfører i Bergen.

Han ønsker selv ikke å si noe mer om bakgrunnen for at han fratrer.

Avgjørelsen tatt søndag

Etter det BT får opplyst, ble beslutningen om å gå av tatt søndag kveld. Da ble også byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen informert om beslutningen. BT er ogsåkjent med at det har vært møteaktivitet mellom Bakke og byrådslederen tidligere søndag.

Gunnar Bakke har vært på et internt Frp-seminar i Oslo denne helgen.

Han dro rett i møte med byrådslederen da han kom hjem til Bergen. Det skal ikke ha vært et eget møte i byrådet som kollegium om saken.

— Bygget seg opp over tid

Det skal ha kommet som en stor overraskelse på resten av byrådskollegiet at Bakke valgte å sende ut en pressemelding natt til mandag. De trodde alle at avgjørelsen ville gjøres kjent på et senere tidspunkt.

Bak Bakkes avgjørelse om å trekke seg, skal det både ligge en politisk uenighet om konkrete saker, samt generelt dårlig samarbeidsklima rundt løsningen av konkrete saker.

Dette er noe som skal ha bygget seg opp over tid, og som toppet seg i helgen, får BT opplyst.

Bybanerapport skapte forvirring

Tidligere denne uken skrev BT at Frp bestilte sin egen bybanerapport. Det oppsto da full forvirring i byrådet, ettersom byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) ikke var informert på forhånd.

Daniel Hägglund, som er nestleder i Bergen Frp, var med å bestille rapporten. Han er også Bakkes politiske rådgiver.

Gunnar Bakke svarte da følgende på spørsmål fra BT om han selv var informert om rapporten:

— Det spørs hva som menes med informert. Vi har ikke vært involvert i vedtaket om å bestille den. Men vi har vært kjent med at de har hentet inn faglige råd. Det har det vært helt åpent om i partier og på møter i partigruppene. Men i hvilken form disse rådene skulle komme er det gruppeleder og leder i Bergen Frp som har styrt, sa han.

Settebyråd overtar

Når Gunnar Bakke nå går av, vil hans fullmakter som byråd bli trukket tilbake. En settebyråd vil overta Bakkes fullmakter og oppgaver i påvente av at ny byråd blir utnevnt.

Det er varslet en offisiell uttalelse fra byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen tidlig mandag morgen.

Eks-ordfører Bakke har sammen med finansbyråd Liv Røssland, vært partiets største profiler i Bergen de siste årene.

I februar sa han formelt fra seg ledervervet i Hordaland Frp, et verv han hadde i ti år. Osingen Gustav Bahus overtok som ny leder på fylkesårsmøtet.

- Dette blir krig

Flere har allerede kommentert avgangen på Twitter. Én av dem er kommunalråd i Bergen kommune, Pål Hafstad Thorsen (Ap). Han antyder at avgangen har sammenheng med en konflikt med byrådsleder Stolt-Nielsen:

«Dette kan ende i byrådskrise. Antar Bakke kommer tilbake til bystyret. Kommer Bakke tilbake til bystyret vil byrådsleder Stolt-Nielsen (H) få ytterligere problemer med å håndtere FrPs bystyregruppe», skriver Thorsen, som også sitter som leder i bystyrets komité for oppvekst.

Han nevner bybanesaken som et eksempel på uenigheten som har bygd seg opp mellom Bakke og byrådslederen.

«Antar at Bakke har vært mer involvert i FrPs alternative bybaneplaner enn hva tidligere antatt. Umulig for byrådslederen å leve med? Én ting er sikkert: Bakke overrumpler byrådsleder Stolt-Nielsen. Sender pressemelding natt til mandag, på egen kjøl, helt utenom protokoll.», skriver han.

«Ingenting tilfeldig når det kommer til Bakke. Han har hatt hastverk - før han ble avskiltet av byrådslederen. Dette blir krig.», avslutter Ap-politikeren på Twitter.