— Hundreogsytti minusgrader. Eller i hvert fall skikkelig kaldt, sier Thomas Holthe (11):

Det er dagsrevytid i Grønneviken. Sammen med kompisene Mats Olsen, Christian Hordnes og Aleksander Nilssen har han akkurat kommet opp fra et seint ettermiddagsdykk. Med søkkvåte Gneist-kortebukser og håp om et snarlig håndkle å tørke seg med.

— Fett å bade, synes Mats.

— Selv om vi egentlig ville på Wasteland, sier Aleksander.

— Bor du i Bergen, må du gripe dagen, sier Einar Hordnes, far til Christian og oppsynsmann for hele Sandsli-banden.

— Så du har vært uti?

— Eh, du prøver å presse meg nå?

— Jepp. Du sier jo at du må gripe dagen, har du vært uti?

— La oss si at det er kjekt når ungene får kommet seg uti litt.

— Pingle, synes Christan om pappa. Heldigvis er Aleksander kjapt med å levere løsningen.

— Vi kan jo hive ham uti?

Været holder seg

Og godværet ser ut til å holde seg.

— Lørdag og søndag blir det fortsatt fint og varmt vær, med utrygt for ettermiddagsbyger, særlig i indre strøk. I Bergen er det ikke så stor fare for ettermiddagsbygene, sier Harald Abelsnes, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen.

— Hvor lenge varer gromværet?

— Det ser ut til at fra mandag blir det lavere temperatur, men fortsatt perioder med sol. Stort sett oppholdsvær, sier Abelsnes.

Som også kan fortelle at i går var Bergen helt i tetsjiktet når det gjaldt varme. I går ettermiddag ble det målt pene 23,4 grader på Florida, forteller Abelsnes.

Som aller helst helst ville vært hjemme eller ute på en slik dag.

Jetlag på fjorden

Den sommerlige lukten av påhengsmotorenes bensin iblandet totaktsolje. Dompapene som sikler etter isen vår. Båter i alle størrelser og fasonger. Ute på Hjellestad kai bobler det av folk. Og jetski.

Lørdag formiddag skal Hjellestad Jetski Klubb holde oppvisning på Os. Det betyr intens jetskitrening ute i sundet. To og en halv time stående på en liten vannjet.

— Det er faktisk tungt å kjøre så lenge. Lene seg med hele kroppen i svingene, slagene fra bølgene, det tar på, sier en mør, men fornøyd Mads Jørgensen (15) fra Titlestad.

I år er han inne i sin tredje sesong som jetskifantast.

— Det handler om fart og spenning. Det går jo i nesten femti knop, smiler Mads.

Og poengterer at det likevel ikke er på grunn av været at en hel bøling fra jetskiklubben har gitt seg sjøspruten i vold.

— Vi trener hele året. Jaggu er det kaldt om vinteren, sier Mads og gjør seg klar for kveldens neste post: bowling.

Ute på viken ligger en enslig vannjet på været og venter på at fergen fra Sund skal komme tokkende inn fjorden. Bølgene fra fergen er nemlig nydelige å hoppe i.

To sjeler, en sykkel

Erick og Muriel Bouteluex smiler godt der de er på tandemsykkeltur ute på Store Milde.

Ekteparet fra Sør-Frankrike har forankret seilbåten på Hjellestad. Muriel synes rett nok at Norge ligger dårlig an sånn vinmessig, men ellers er de fornøyd med Norge.

Veldig fornøyd.

— Norge er det flotteste landet vi har vært i. Med ett forbehold: at det er fint vær!

— Folk her er jo litt reserverte og kalde, sier Muriel.

— Men de tør jo litt opp i slikt vær som dette, sier ektemannen.

Noen kilometer til, så er det middag. Ekteparet tråkker videre. Erick foran, Muriel bak. Det er alltid Erick som sitter foran.

— Det er jo veldig komplisert, mye å huske på, sier han spydig og peker på både ringebjelle og håndbrems. Han har knapt fullført setningen før han får en spiss pekefinger i ribbeina.

Så forsvinner det bortetter Mildeflaten. Leende. Flørtende. Fnisende.

DAGENS DOBBEL: Det franske ekteparet Erick og Muriel Bouteluex koser seg på tandemsykkeltur ute på Store Milde. <br/>Foto: HELGE SKODVIN