• Jeg tenkte ikke, sier BJARTE SAGEN. Den 29 år gamle maskinisten kastet seg i isvannet for å berge to menn da MS «Rocknes» forliste 19. januar. I går ble han hedret for redningsdåden.

— Du ser ut som en sånn der krigshelt, kommenterer samboer Hilde Pedersen når Bjarte Sagen fra Strandvik får bæremedaljen på skjorten.

Carnegies Heltefond belønnet i går Sagen med gullmedalje og 3000 kroner for redning utført i forbindelse med «Rocknes»-forliset.

— Jeg tar imot medaljen på vegne av alle som var med på redningsoperasjonen. Alle gjorde en stor innsats, sier den nøkterne Fusa-gutten.

Men innsatsen til Sagen er noe for seg selv. «Det var flere fartøyer i området, men Sagen var den eneste som hoppet i sjøen» sto det i rapporten til lensmannen i Laksevåg. Sagen var på jobb om bord på rutebåten «Nordic II» den skjebnesvangre dagen, og han var vitne til at «Rocknes» gikk rundt.

«Nordic II» går raskt til posisjonen og ser en person i sjøen som er i ferd med å forsvinne inn i tunnelen mellom skrogene. Sagen hopper i sjøen uten redningsvest, dykker og leter etter mannen, men uten resultat. Det er syv minusgrader i luften, ca. fire grader i vannet, det er skumring og oljegrumset gjør det nærmest umulig å se noe under vann.

Da Sagen er kommet seg om bord i «Nordic» igjen oppdager de nok en person som ligger og flyter i nærheten. Sagen hopper ut i vannet igjen, denne gangen med en trosse om livet. Han holder personen fast inntil en lettbåt kommer og henter mannen om bord. Gjenopplivningsforsøkene mislykkes dessverre.

Om bord i «Nordic II» får Sagen på seg noen tørre klær og fullfører vakten sin.

— Jeg kjente ham nesten ikke igjen, sier

Hilde Pedersen, som hentet ham i 23-tiden samme kveld.

— Han var full av olje, han måtte rett i badekaret og skrubbes med Zalo.

29-åringen fra Fusa har akkurat fullført maskinlinjen på Bergen Maritime videregående skole, og foran noe usikre jobbutsikter kunne 3000 kroner komme godt med. Men ikke for denne gutten.

— Sjekken går til Redningsselskapet, har Sagen bestemt.

GULL: Bjarte Sagen (t.h) utsatte seg selv for livsfare da han forsøkte å redde et annet menneske. Fylkesmann Svein Alsaker (t.v) sto for overrekkelsen av belønningen fra Carnegies Heltefond.<p/> KNUT STRAND (foto)