Roald Stenseide er fylkets best betalte fritidspolitiker og sliter med å få dagene til å gå i hop. Ved siden av en velvoksen portefølje av politiske verv, med nærmere 80 møtedager i året, er Stenseide daglig leder for en fargehandel på Askøy.

— Jeg bruker ca. 30 timer i uken på politikken. Stort sett går alle helger med, enten til papirarbeid i butikken eller politisk arbeid, forteller han.

Dobbelt opp

Etter fylkestingsvalget for fire år siden ble Stenseide innvalgt som leder for både yrkesopplæringsnemnden og opplærings- og helseutvalget. Han sitter også i fylkestinget.

Stenseide er også aktiv i kommunepolitikken i hjemkommunen Askøy. Her er han medlem av formannskap og kommunestyre. På toppen av dette leder han Fremskrittspartiets gruppe i kommunestyret.

I 2005 døde Jan Koløy, som satt i fylkesutvalget for Frp. Med Koløys dødsfall rykket Roald Stenseide opp til fast plass.

— Det har tatt ekstremt mye tid å sitte i fylkesutvalget. Det er helt uaktuelt å gjøre dette i fortsettelsen, sier Stenseide.

Lukrativt i fylkeskommunen

Til gjengjeld har det blitt penger av all politikken.

Fra kommunen har Stenseide mottatt 440.000 kroner i fast godtgjørelse i den valgperioden som nå går mot slutten, dette tilsvarer rundt 110.000 kroner i året.

Men de store inntektene henter Stenseide fra fylkespolitikken. Etter at han fra høsten 2005 tok plass i fylkesutvalget, har han rundet 390.000 kroner i fylkeskommunal godtgjørelse. Legger man til godtgjørelsen fra kommunen, har Stenseide en godtgjørelse på en halv million kroner i året. Det gjør Frp-politikeren til den desidert best betalte fritidspolitikeren i fylket.

Full jobb

De fylkeskommunale godtgjørelsene har økt år for år, til tross for at fylkespolitikernes ansvarsområde er kraftig innsnevret.

Ansvaret for sykehusene ble overført til staten for fire år siden. Deretter forsvant rusmiddelomsorgen og barnevernet samme veien.

— 70 prosent av pengene er vekke, og jeg vil tro nærmere 90 prosent av bekymringene våre, sier fylkesutvalgsmedlem Hans Otto Robberstad (Ap).

Under fylkestinget i juni tok Robberstad et flengende oppgjør med godtgjørelsen til politikerne.

— Det er hinsides at fylkesordføreren skal tjene 823.000 kroner i året. Det er også meningsløst at fylkesutvalgsmedlemmer skal tjene 160.000 kroner i året, sier han.

Så i bordet

Robberstad viser til at fylkesutvalget og administrasjonsutvalget har 16 møtedager i året. Alle som trekkes i lønn for å møte i utvalget, får tapt arbeidsfortjeneste fra fylkeskommunen.

— Jeg tjener 323.000 som fagarbeider i industrien. Godtgjørelsen er for stor, og jeg mener vi i fylkestinget aldri har hatt en diskusjon om hvilke konsekvenser det bør ha for godtgjørelsen at våre oppgaver er redusert, sier Robberstad.

— Hvordan ble innlegget ditt tatt imot?

— Det ble ingen applaus. Folk satt stort sett og så i bordet.

RVs Torstein Dahle foreslo på samme tingsete å knytte fylkespolitikernes godtgjørelse til den gjennomsnittlige lønnen for lærere i den videregående skolen.

— Bakgrunnen for forslaget er at dette er fylkeskommunens største oppgaveområde. En mulig sammenligning for fylkesordføreren kan være en rektorlønn. Det er helt urimelig at heltidspolitikere og deltidspolitikere skal tjene så ekstremt godt i forhold til hva vanlige folk tjener, sier Dahle.

MANN AV MANGE MØTER: Maurflittige Roald Stenseide (Frp) gjør gode penger på å drive med politikk på fritiden.
Deisz, Ørjan