— Vi hadde håpet å komme i gang med undersøkelsene i dag, men på grunn av dårlig vær kan vi nok ikke fly i området før om en uke, sier prosjektleder John Pedersen.

Danskene er i ferd med å etablere selskapet Hardanger Minerals AS, og skal foreta geofysiske målinger over Varaldsøy og i området mellom Husa og Gjermundshamn i Kvinnherad kommune.

«Kvinnherad er gull verdt.»

Ordfører Synnøve Solbakken

Høyteknologisk

— Undersøkelsene blir gjort med høyteknologiske instrumenter. Under helikopteret henger det en stor ring. Det oppstår et magnetfelt, og vi får et signal når vi passerer metalliske forekomster i fjellet, forklarer Pedersen.

Les mer om målemotoden her (ekstern lenke)

Under optimale forhold kan geologene finne mineralforekomster 200-300 meter ned i grunnen.

— Det vil ta noen måneder å tolke dataene. Så må vi vurdere om vi skal gjøre mer. Neste trinn vil i tilfelle være å borre i berget for å gjøre nye undersøkelser, forteller den danske geologen.

— Hva håper dere å finne?

— Det kan være sink, kobberkis, svovelkis og mindre forekomster edelmetaller som gull og sølv. De fleste undersøkelser vi gjør ender ikke opp med utvinning. Men hvis vi ikke leter så finner vi i hvert fall ingen ting.

Pedersen forteller at det for noen hundre år siden er funnet både kobber, jern og svovelkis i området, men at det ikke er foretatt undersøkelser i moderne tid.

Geologene håper nå at en kombinasjon av flere mineraler og edelmetaller kan vi en lønnsom utvinning.

Ønskes velkommen

  • Erfaringsmessig tar det minst ti år fra vi begynner å undersøke til vi kan hente noe ut, sier Pedersen.

Først må det hentes inn betydelige pengebeløp fra investorer, og kommunen må gi grønt lys. Både naturhensyn og reguleringsplaner kan stoppe prosjektet.

— Slik jeg har forstått er det små sjanser for å finne noe av økonomisk verdi, men vi er orientert om bakgrunnen for undersøkelsene og er positivt avventende, sier rådmann i Kvinnherad kommune, Trond Sætereng.

Han opplyser at eventuell utvinning av edle metaller ikke har vært til politisk behandling. Ifølge rådmannen har det også tidligere vært gruvedrift på Varaldsøy, men den ble avviklet for over hundre år siden. Han ser ikke noe problematisk ved at folk utenfra vil lete etter gull.

— Verken kvinnheringer eller nordmenn har vist interesse, sier han.

Også ordføreren hilser danskene velkommen.

— Kvinnherad er gull verdt, og vi håper de finner noe. Vi synes det er veldig kjekt at de har funnet tegn på at det kanskje kan være gull her, og venter spent på fortsettelsen, sier ordfører Synnøve Solbakken.

Betaler ikke for mineralene

Det er staten som eier mineralene de danske geologene nå leter etter. Staten tar seg ikke betalt for at forekomstene hentes ut, men tjener penger i form av skatter og avgifter utvinningsbedriften legger igjen.

— Det er ikke vanlig i vestlige land å ta betalt for slike mineraler. I Norge er det stort sett utenlandske selskaper som undersøker grunnen for slike forekomster, sier Bård Dagestad, underdirektør i Bergvesenet.

Flere selskaper leter etter svovelkis, kobberkis, gull og sølv i Norge i dag. De ti siste årene har det ikke vært noen utvinning.

— Dette er en bransje med høy risiko. En må tjene mye penger på noen få funn for å finansiere alle de resultatløse undersøkelsene, sier Dagestad.

Store deler av Norge er fortsatt ikke kartlagt for mineraler. Spesielt er Vestlandet lite undersøkt.

— Det utvinnes mye stein i Norge. Ellers tar oljen det meste av oppmerksomheten, forteller underdirektøren.

I disse områdene vil danskene gjøre undersøkelser med lavflygende helikopter: