Fire rumenere er dømt for flere kriminelle forhold i Bergen tingrett.

Det var natt til fredag 16. juli 2010 de brøt seg inn i F. Lohne Gulls forretning i Oasen. Der stjal de gull— og diamantvarer til en samlet verdi av over en million kroner.

Tatt for million-gullbrekk Blomsterselger

En av dem forsøkte noen dager senere å bryte seg inn på Laksevåg senter, sammen med andre, men stakk av da alarmen gikk.

Etter raidet i Bergen dro karene til Sarpsborg. Her forsøkte de å ta seg inn i et kjøpesenter med en gullsmedforretning, men også her gikk alarmen.

I september 2010 ble samtlige tatt på Tynset i en svenskregistrert bil. Politiet fant blant annet hammere, brekkjern og skrutrekkere, og etterforskningen knyttet dem til innbruddet i Oasen.

Den ene av de fire omtaler seg omreisende blomsterselger og bor i Bergen. Den andre er arbeidsledig og bor i Romania. Blomsterselgeren dømmes til fengsel i to år, mens den andre må sone i ett år og ni måneder.

De to andre er dømt til syv måneder fengsel hver. De var med på forutgående rekognosering og vakthold med telefoner, heter det i dommen.

Inndrar verktøyet De to hovedmennene dømmes også til å betale forsikringsselskapet Tryg 453.032 kroner og Lohne 10.000 kroner.

I tillegg til dette inndrar staten et svart kubein med røde fargeflekker, et par arbeidshansker og en enkel hanske, en liten hammer med sort skaft, en stor hammer, et rødt brekkjern, et blått brekkjern, en slegge og to skrutrekkere.

De fire slipper imidlertid å betale saksomkostninger.

Nattesøvnen tilbake

Gullsmed Stein Lohne omtaler innbruddet som kjedelig. Han og kollegene har hatt masse ekstra arbeid, men har fått tapet dekket av forsikringsselskapet.

— Det er godt at de ble tatt og dømt. Jeg synes politiet har vært flinke, sier Lohne til bt.no.

— Er du sint på de fire?

— Nei, de er omreisende og er her som følge av Schengen-avtalen. Jeg kan ikke bare nag til dem.

Ifølge Lohne blir sikringskravene strengere og strengere for butikker som selger klokker og gull. Han anslår at han betaler ca. en halv million kroner for å sikre de tre butikkene.

— Vi er fornøyd med at denne saken er over. Nå sover vi godt om natten, sier butikkeieren.