• Tenk at han klarte det, jubler en sykepleier Hvem klarte det? Terje Vigen? Nei, det var visst Thomas Alsgaard. På Fyllingsdalen sykehjem stupte de to heltene i mål - samtidig.

I sykehjemmets resepsjonsområde er skuespiller Jan Erik Christensen fra Hordaland Teater akkurat i ferd med å redde den engelske lord og hans lady fra havsnød, da gull-Thomas mot alle odds stuper i mål foran en tysktalende skiløper i Val di Fiemme.

Det jubles i sykehjemskulissene.

«Tilbage, mylord! Et eneste skritt, — og det koster deg barn og viv!» Men det er slett ikke nyheten om norsk stafettgull som får tårene frem hos sykehjemsbeboerne på stolrekkene foran skuespiller Christensen.

I åndeløs stillhet har tilskuerne fulgt dramaet som utspiller seg i brenningene ved Hesnæssund, der Terje Vigen er i ferd med å hevne seg på den engelske sjøkaptein som i krigens år hadde senket og sønderskutt hans fremtid og lykke i det samme farvannet.

Og hva er en Alsgaard-spurt mot et gripende gjenhør med Henrik Ibsen klassiker?

«...han gjorde visst intet menneske mén, verken på land eller sjø; men stu n dom gnistred hans øjne stygt -.»

Pyntet og permanentet

Terje Vigen trollbinder fremdeles. Et førtitall beboere sitter pyntet, permanentet og parat, noen med en sjokoladebit på brettet foran seg, mange av dem var på plass allerede halvannen time før Christensen tok sats.

«Der bodde en underlig gråsprængt en, på den yderste nøgne ø.» Knapt et knyst i løpet av de 43 versene frem til happy end. Det harkes og hostes mye mer i parkett på Den Nationale Scene enn her på linoleumen i Fyllingsdalen.

Kanonskuddet fra den engelske korvetten får riktignok noen til å hoppe i stolene. Ikke hver dag det skytes med kanon på disse kanter, skjønner vi.

— Jeg opplever at mange kan dette Ibsen-diktet akkurat like utenat som jeg kan det selv, forteller en imponert Jan Erik Christensen etterpå, dagens Terje Vigen.

— Dere lærte vel dette diktet på skolen? spør han forsamlingen etter applausen.

— Ja, svares det ivrig både herfra og derfra.

100 forestillinger

I et års tid har Hordaland Teater turnert med «Terje Vigen», med Kristian Børves nye musikk, til ungdomsskoler, videregående, eldresentre og pleiehjem. Et hundretall forestillinger er det blitt.

— Dette var flott, og så fantastisk at noen bryr seg om oss, sier beboer Bodil Jensen (88). Hun ble rørt til tårer i sin rullestol, i tredje rekke.

Men ikke bare hun. Både anleggsslusker i vernehjelmer og grønne og hvite pleiere lot stafett være stafett da Terje Vigen, den gamle ørn, gikk i mål.

«Bedst var det, kanhænde, det gik, som det gik - og så får du ha'e tak da, Gud!» Kanskje tenkte han noe sånt, Thomas Alsgaard også, da han noenlunde samtidig stupte over målstreken i Val di Fiemme.

TERJE VIGEN: «Der bodde en underlig gråsprængt en...». Skuespiller Jan Erik Christensen fra Hordaland Teater spiller «Terje Vigen» for beboere på Fyllingsdalen sykehjem. <p/> FOTO: TOR HØVIK