Bygget har vært planlagt i ti år. Nå skal det bygges.

— Grunnsteinen må vi legge ned så raskt som mulig, sa justisminister Knut Storberget da han annonserte planene i Bergen tinghus klokken 12 mandag.

Forsvarsminister og tidligere byrådsleder i Bergen, Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), er glad for at Gulating endelig får bygget de har ventet på i ti år.

— Dette er viktig for Gulating, men det er også viktig for Bergen. Vi får et nytt flott bygg i hjertet av byen, sier Strøm-Erichsen.

Regjeringen har bevilget 20 millioner kroner til nybygget i statsbudsjettet for neste år, som legges frem tirsdag. Bygget er beregnet ferdigstilt i 2011, og de totale kostnadene er anslått til 410 millioner kroner.

— Dere ble kanskje redde i går, da dere så hvor mange bygg som kom til Bergen. Det hadde dere ingen grunn til, sa Storberget til de ansatte i Gulating som hadde møtt frem.

Førstelagmann Bjørn Solbakken er godt fornøyd.

— Det er meget gledelig både for Gulating lagmannsrett og de andre domstolene i Bergen. Vi har opplevd skuffelse på skuffelse de siste årene, men nå ser det ut til at lokalene endelig skal bygges, sier Solbakken.

Tinghuset har lenge vært for lite, og lagmannsretten har avholdt rettssaker på leide kafeer og utesteder.

— Det har ikke vært særlig gunstig, verken for utleiernes eller vår side. Sakene bør behandles i verdige rammer, og arbeidsforholdene for alle de involverte må være skikkelige, sier førstelagmannen.

Straks nybygget står klart, skal Bergen tinghus kun brukes av tingrettene.

— Vi vil umiddelbart ta kontakt med Statsbygg for å igangsette arbeidet med nytt bygg for Gulating. Når lagmannsretten har flyttet ut, forhåpentligvis i 2011, skal vi også gå i gang med en totalrehabilitering av tinghuset for Bergen tingrett og Nordhordland tingrett, sier Domstol-administrasjonens direktør Tor Langbach i en pressemelding.

Hva synes du om nyheten? Si din mening i feltet under!

ØRJAN TORHEIM
Terje Grønmo Arkitekter AS
ØRJAN TORHEIM (MMS)