KL. 09.20, EIDSVÅG SKOLE:

Sammen med medelever fra åttende, niende og tiende klasse siger de nedover mot bussene. Viktor Johannes Matre, Christine Bukkøy, Shirin Forthun og Camilla Eian. Litt ulik musikksmak, ja vel, men ikke direkte misfornøyde med muligheten til noen timers lovlig fravær fra skolen.

– Jeg hørte på Timbuktu før han ble særlig kjent, forteller Camilla. Og selv om musikksmaken er ulik, og Kaizers Orchestra står høyere på ønskelisten for noen, er de enige: – Dette er bra. Dette blir gøy.

Selv om solen skinner. Selv om det er litt merkelig å gå inn i en mørk konsertsal tidlig på formiddagen.

– Dette er jo den eneste muligheten vi har til å få med oss det som skjer under Bergenfest. De andre konsertene har 18 års aldersgrense på grunn av ølserveringen. Ganske irriterende, oppsummerer jentene.

KL. 09.45, I EN GUL GAIABUSS

– Fikk ikkje Timbuktu en femmer i avisen i går?

Det nikkes fra setene.

– Jeg hører mest på punkrock, sier Shirin. – Sum 41. Den slags. Og litt eldre saker. Som The Clash.

Jentegjengen deler musikksmak. Men akkurat nå er det «En bussjåfør» som gjelder. Avløst av Brannsangen. Supplert av «Nystemten». Jentene greier nesten å overdøve guttenes «det kommer fixa sej til slutt».

– Nå tar vi en allsang, dere! En-to-tre!

Stillheten er total.

– Ka ska vi synge?

Den ene tunnelen avløser den andre. Mens sjuendeklassingene er mest opptatt av å slå hverandre i hodet og kile hverandre bak, rapper guttene i baksetene i kor. «Det går det, det går det, det går helt fint det!»

KL. 10.30, BERGENSHALLEN:

DJ Lion kjører musikk. En hyperaktiv programleder fra radio Energy pisker opp stemningen, hiver singler ut i salen, tester hvilke flanker som kan brøle høyest. Gjengen fra Eidsvåg skole har inntatt kremplass i trengselen helt fremme ved scenen, og er i særklasse når det gjelder høye hyl. Åttendeklassingene har okkupert sitteplassene bakerst i hallen. Tryggest det, kanskje.

– Kor honen e' dokker, då?

Villfarne venninner søker kontakt via mobiltelefoner. På scenen er det dansekonkurranse med T-skjorter i premie. Salen er i ferd med å fylles.

KL. 11.02, BERGENSHALLEN:

– Bergen! Mår ni bra?!

– Jaaaa!

Og så kommer han sprettende over scenen. I grønn T-skjorte og oransje caps, knøttliten ved siden av makker Chord. Energisk serverer de sin sjarmerende skånske poprap for et publikum som svarer med armene i været og ivrig knipsing med mobilkamera.

Det er mørkt, det er varmt, det er svett. Trøkket mot scenen er i største laget. Noen besvimer, mange må løftes av vaktene over i sikkerhetssonen foran scenen.

Lenger bak i hallen er det luftig. Ikke alle syns Timbuktu er like stas. En har revet i stykker de i hopetall utdelte plakatene med «I love Timbuktu», han står igjen med bare «bu», høyt hevet over hodet i stille protest.

Men foran scenen er det allsang og stor stemning når artisten drar i gang hiten «Det löser sej».

KL. 12.00, UTENFOR BERGENSHALLEN:

Mens 3500 ungdommer prøver å finne riktig buss hjem, står en svett gjeng fra Eidsvåg skole og slapper av i solen.

– Helt rått! Mye bedre enn forventet. Stemningen sto i taket, piper Viktor hest, han er sliten og har nesten mistet stemmen etter å ha hoppet og brølt seg gjennom både oppvarming og konsert.

– De ble ganske varmt der fremme, men det var bare gøy. Unntatt for dem som besvimte, selvsagt.

– Si at det var meg som besvimte, Viktor! Si det!

– Okei då. Det var en av venninnene mine, Kaja, som besvimte. Kaja og Malin.

– Besvimte og besvimte, supplerer Shirin, Camilla og Christine. – Det var kanskje to, tre som besvimte, og så noen som fikk litt problemer fordi det ble trangt og varmt helt fremst. Det var ikke uforsvarlig trangt, men det var en del som presset på bakfra, og det ble veldig, veldig, veldig varmt.

– Og konserten?

– Fantastisk mye bedre enn forventet. Jeg trodde vi bare skulle sitte der og se opp på scenen. Å få stå helt der fremme var kjempegøy, smiler Shirin.

SKÅNERAP: «Det ordnar sej. Det brukaar fixa seg til slut». Ingen dum beskjed å få fra Timbuktu og Chord.
Dolmen, Siv
TETT, TRANGT, VARMT: Ute skinner årets første sommersol. Inne i Bergenshallen hopper 3500 ungdommer opp og ned i mørket mens en knøttliten svensk rapper springer frem og tilbake på scenen.
Dolmen, Siv