— Vi får dei mest utrulege spørsmål i telefonen innunder jul, røper Reidar Øvstedal hjå pinnekjøtprodusenten Eldhus as på Evanger. Deira pinnakjøt vart i år kåra til landets beste.

Dei som er i villreie, er først og fremst unge folk som har etablert eigen familie. Mor har alltid vore den som har sytt for det perfekte julemåltidet. No skal ein prøva sjølv, livredd for å øydelegga den viktigaste familiekvelden i året.

— Vi gir gjerne råd, prøver å forklara så godt som vi kan, fortel Øvstedal.

Han og kollegaene hans på Evanger har nok redda mang ein pinnasteikmiddag frå katastrofe.

— Kva med å legga ved ei prenta rettleiing?

— Det har vi gjort på heile pinnesider som er pakka i perforert plast. Men trenden går no bort frå å kjøpa pinnekjøt i heile sider. Mange veit ikkje korleis dei skal delast opp, eller dei manglar høveleg reiskap. Difor blir stadig fleire pinnasider kutta opp i utvatningsklare bitar og pakka i einkilos korger. På desse pakningane har vi ikkje fått prenta oppskrifter ennå, seier Øvstedal.

— Men det kjem til neste år, legg han til.

Inntil vidare må ein berre slå på tråden, eller lesa på internett. Dei fleste som ikkje har tilgang på internett, veit korleis det skal gjerast.

Eldhus as si oppskrift på pinnakjøt og tilhøyrande kålrabistappe finn du på denne adressa: http://www.xn-eldhusrykt-6cb.no/category.php? categoryID=75