— Og husk å slå av mikrofonen hvis dere skal kremte eller hoste, anbefaler kursleder Anne. Uten å kremte.

Etter øvelseskjøring gjennom sentrum har sjåfør Rolf Johannesen stoppet bussdoningen på Frieleneskaien. Turen fra Jernbanen, via Plaza Torgallmenningen og Skolten til Dokken skal evalueres av kurslederne.

— Dette gikk jo veldig bra, men det er viktig at dere snakker om det passasjerene ser fra bussen, påpeker Eli Ertresvaag Zachariadis.

— Det blir feil å fortelle om Den blå steinen når bussen er ved teatret!

— Og, når dere er på Nordnes, ikke glem Nykirken!

— Og husk at spanjolene ikke har peiling på hanseatene!

— Og at cruiseskip på tysk heter Cruisedampfer, ikke Cruiseschiff!

Det lyttes og noteres bakover i bussen. Fra januar har de nye bergensguidene blitt kurset i det meste en nyfiken turist kan tenkes å spørre om, fra Olav Kyrres Bjørgvin til dagens trygdesystem, fra Akvariets åpningstider til nærmeste toalett.

De har vært på bedriftsbesøk, gått Bryggen-vandring og pugget Bergen på fingrene. I mai er det eksamen.

Nå øves det med mikrofon og full buss.

«Mi nombre esý»

— Mi nombre es Fanny, sier Fanny Dalis fra Venezuela da bussen svinger ut i Strømgaten og passerer «estation de tren», der toget går til Oslo, vet du.

Fanny skal guide på øvelseskjøringens første etappe, gjennom sentrum til Skolten.

Da bussen stopper på rødt lys presenterer hun sjåføren, «señor Rolf», «turister» er for anledningen de 24 andre kursdeltakerne, som for eksempel er studenter, sykepleiere og konsulenter fra for eksempel Tyrkia, Nederland, Norge og Tyskland.

Vi siger gjennom Kaigaten og det fortelles på munnrapt spansk om «casa blanca» Bergen Kunstmuseum, om brannstasjonen, Torget og Bryggen, før «señor Rolf» parkerer på Skolten og Fanny får applaus fra hele bussen.

Men ikke tips i dag.

Her på kaien skal juniorguidene lære å ta imot en gruppe cruisepassasjerer.

Ikke bare å vifte med et skilt det, nei.

— Dere skal se interesserte og forventningsfulle ut. Ha en imøtekommende holdning. Ikke røyke. Det er viktig at dere hilser på hver eneste deltaker. Pass på å få øyekontakt. Si god morgen eller god dag. Kursleder Anne prenter det inn. Hun gir klare meldinger, den damen.

En liten «Stadtrundfart»

Så er det inn i bussen til «señor Rolf» igjen.

Neste etappe går til Strandkaien. En tysktalende kandidat overtar mikrofonen og ønsker velkommen til en liten «Stadtrundfart».

Innover Bryggen får vi blant annet vite litt om Håkonshallen og hanseatene, og selvfølgelig «Fleischhalle», «Schriftsteller Ludvig Holberg», «Fischmarkt» og eksplosjonen på Bryggen i 1944.

Hodene i bussen virrer som på centercourten i Wimbledon.

Så er det Danke schøn og ny guidestudent på plass bak mikrofonen. Engelsktalende Mette Kristine Hansen, som sier «Welcome to the tour» og bussen setter kursen mot «The Wall» som er Muren, «Old Custom Hall» som er Tollboden, og Akvariet. ý i det hele tatt Nordnes, før det bærer over Klosteret på spansk igjen, mot «centre ville».

Ingen Seim

Rundt Marineholmen blir vi orientert om Mjellem & Karlsen, men hører ikke Seim'en nevnt med et ord.

Kanskje like greit.

Så lærer tyskguidende Martin Henze oss mer om Puddefjordsbrücke på ti sekunder enn vi noensinne har hatt peiling på.

Deretter Svaneapoteket, Sandviken brannstasjon og Fløibanen før det rullende byleksikonet er tilbake ved «estation de tren».

Pensum til neste økt: Nordnes.

Obs obs, ikke glem Nykirken.

ØVER: Fanny Dailis fra Venezuela skal guide spanske turister i Bergen. HEr tørrtrener hun langs Bryggen.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG