— Den vakre naturen er Guds gave til Norge. Dette må dere ta vare på for fremtiden, sier Keith Bellows, sjefredaktør for National Geographics Traveler . Han har reist verden over og mener at at Norge er et av verdens mest unike reisemål.

— Jeg er fullt klar over strømproblemene deres, men det vil være en kjempetabbe å ødelegge den vakre naturen dere har her. Det vil aldri kunne rettes opp igjen. Tenk deg at vi setter opp store kraftmaster i Grand Canyon! Det ville jo bli opprør, sier han, med klar henvisning til Hardanger-mastene.

- Kortsiktige politikere

Bellows mener at politikere undervurderer kraftig den store verdien turismen har og hvilken millionindustri den faktisk er.

— Jeg vet ikke hvem som satt rundt bordet da kraftlinjene i Hardanger ble diskutert og avgjørelsen om man skulle ha luftspenn eller undersjøisk kabel ble tatt, men at reiselivet ikke var invitert med, det er jeg helt sikker på, sier han.

Han snakker om politikere verden over som har gjort dårlige valg og ødelagt vakre steder. Nå frykter han at norske politikere vil gjøre det samme i Hardanger.

— Bildet som verden har i dag, av nordmenn som pro-aktive naturvernere og stolte ivaretakere av sitt land, vil også bli ødelagt, sier Bellows.

Klart budskap

Også Shannon Stowell, president i Adventure Travel Trade Association er bekymret for Hardangermastene. Han mener Norge bør satse på å utvikle det unike og autentiske ved naturen og kulturen.

— Det er ikke ekstremsport som er mest populært lenger. De reisende vil ha kultur, naturopplevelser og friluftsliv. Det har dere i rikt monn og det må dere ta vare på, sier han.

Begge var entusiastiske foredragsholdere i dag på Fylkesordførerens årlige nyttårsmøte i Bergen. Om det var nok til å få politikerne til å tenke seg om, vil tiden vise. Men optimistiske var de ikke.

— Alle jeg har snakket med her er motstandere av Hardanger-mastene, men de kommer sikkert, sier Bellows med et skuldertrekk. I morgen skal han til Sognefjorden og nyte den norske narturen.

Les mer om fylkesordførerens nyttårsmøte i morgendagens BT.

Er det dumt å bygge kraftmaster gjennom Hardanger? Si din mening.