Politiet jakter tre menn etter at en gruppevoldtekt skal ha funnet sted i Bergen sentrum natt til søndag.

Offeret, en kvinnelig student i begynnelsen av 20-årene, var lørdag kveld ute på byen etter å ha deltatt på et arrangement i regi av fadderuken.

Etter stengetid skal hun ha møtt tre menn, tilfeldig, ved Torgallmenningen. De skal ha slått følge med kvinnen. Noen hundre meter senere startet marerittet, har hun forklart.

Kvinnen har i avhør med politiet fortalt at hun ble gruppevoldtatt i en trapp, rett ved Den Nationale Scene (DNS).

— Gjerningsmennene er norske, og snakket henholdsvis bergens- og østlandsdialekt. Vi har ikke noe signalement på disse foreløpig, opplyser leder Rigmor Isehaug ved volds- og sedelighetsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Hun understreker at politiet ser svært alvorlig på saken.

- Forferdelig trist

Kvinnen er student ved Universitetet i Bergen (UiB). Det bekrefter rektor ved universitetet, Sigmund Grønmo.

— Det er ikke en ny student, det er en mer erfaren student, sier Grønmo videre.

Han understreker at voldtekten ikke skjedde i tilknytning til et fadderarrangement, men da studenten senere gikk ut på byen etter et arrangement ved universitetet.

— Jeg vil gjerne understreke at jeg synes det er forferdelig trist og sterkt beklagelig at noe sånt skjer i Bergen og rammer en av våre studenter, sier Grønmo.

— Vi er nå innstilt på å gjøre det vi kan for å bistå henne og familien så godt det lar seg gjøre, sier Grønmo. Han er glad saken etterforskes av politiet.

Det er også Anita Tøien Johansen, leder for Studentparlamentet ved UiB.

— Dette er først og fremst en tragedie. Jeg håper hun blir tatt godt vare på, og at personene som står bak får den straffen de fortjener, sier Tøien Johansen.

Håper på filmopptak

Voldtekten skal ha skjedd på baksiden av teateret, men like fullt bare meter unna flere trafikkerte gater.

Politiet er nå i full gang med å gjennomgå opptak fra forskjellige overvåkingskameraer, i håp om at disse kan bidra til å peke ut gjerningsmennene.

Ifølge informasjonssjef Ole Friele ved DNS rår de over til sammen fire overvåkingskameraer, to på fremsiden og to bak, mot Christian Michelsens gate.

— Disse kameraene gir videobilder av svært god kvalitet, og alle fire tar opp 24 timer i døgnet. Jeg håper virkelig at opptakene kan bidra til pågripelser. Det må ha vært en forferdelig opplevelse for kvinnen som er rammet, sier Friele, som i går leverte videoopptakene til politiet.

Iført kostyme

Ifølge politiet ble kvinnen utsatt for vold i tillegg til den fullbyrdede voldtekten.

Politiet har foreløpig ingen konkrete mistenkte i saken, men kriminalteknikere fra Hordaland politidistrikt har sikret spor fra åstedet. Jenten oppsøkte voldtektsmottaket samme natt, hvor det også ble sikret det som kan være biologiske spor fra én eller flere av gjerningsmennene.

Politiet er i tillegg interesserte i tips fra vitner.

— Kvinnen var iført et kostyme som ledd i fadderfeiringen, uten at jeg kan gi noen beskrivelse av hvordan dette kostymet ser ut, sier Isehaug.

Studentleder Tøien Johansen etterlyser nå flere sikkerhetstiltak i Bergen sentrum på nattetid.

— Dette føyer seg inn i en lang rekke med voldsepisoder som dessverre har funnet sted i Bergen, og det må gjøres noe for å øke sikkerheten så folk kan føle seg trygge. Det gjelder alle, både studenter og andre, sier hun.

FOLKSOMT: Voldtekten skal ha skjedd her, rett ved teateret, i tidsrommet 03.15 til 04.00 natt til søndag. Det er et tidspunkt der det normalt sett er mange folk i gatene i Bergen sentrum. Politiet er svært interessert i tips fra vitner.
EIRIK BREKKE