KNM «Horten» deltar for tiden i øvelsen Neptun Warrior utenfor vestkysten av Skottland. Natt til fredag kom fartøyet for nær land. Resultatet ble en ubehagelig grunnberøring.

— Hendelsen var udramatisk. Ingen om bord ble skadd, og vi kom oss løs for egen maskin, sier skipssjefen, kommandørkaptein Hans Petter Midttun til Sjøforsvarets hjemmesider.

Midttun skal overta som skipssjef på KNM «Roald Amundsen» når den blir ferdig om et halvt års tid. Med seg på KNM «Horten» har han store deler av den øvrige besetningen på fregatt nummer to. De forbereder seg og trener nå til å seile den nye fregatten til rundt fire milliarder kroner.

Sprang ikke lekk

KNM «Horten» tok ikke inn vann, og gikk etter hvert til smulere farvann. Sjøoperasjonssentralen ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Stavanger opplyser at fartøyet i helgen ble undersøkt av fagfolk fra Forsvarets Logistikkorganisasjon. Skadene på KNM «Horten» blir karakterisert som beskjedne, og fartøyet fikk grønt lys til å fortsette øvelsen utenfor Skottland.

— Vi skrapte opp deler av skroget, men fant ikke huller noe sted, sier Hans Petter Midttun til Sjøforsvarets egen hjemmeside.

KNM «Horten» fungerer som støttefartøy for både norske og utenlandske fartøyer som deltar i øvelsen.

Andre gang

Dette er andre grunnberøringen på få måneder for mannskaper som er under opptrening til tjeneste til de nye fregattene. Forrige grunnberøring sto KNM «Trondheim» for utenfor Trøndelags-kysten. Den tok inn vann, men ble tatt inn igjen i tjeneste etter midlertidig reparasjon, og fullførte de to månedene den hadde igjen av sin seilingstid. Nå er den førti år gamle fregatten tatt ut av tjeneste for godt.

KNM «Horten» skal også snart pensjoneres, men skal brukes som opplærings- og støttefartøy for de påtroppende fregattmannskapene en stund til.