— Frieles strategi er den samme som vi anbefaler til selskaper: Kutt så mye dere klarer i egen produksjon og transport, og ta resten ved å kjøpe klimakvoter, sier Mekonnen Germiso, forskningsleder i Framtiden i våre hender.

Det betyr ikke at han er hundre prosent fornøyd med kaffehusets klimaplan.

— Gass er bedre enn oljefyring. Men det hadde vært langt mer klimavennlig å fyre med pellets eller flis, for eksempel. Dessuten bør Friele vurdere økologisk kaffedyrking, der man tilfører karbon til jorden, for eksempel ved kompostering. Det gir både bedre jord og mindre utslipp, sier Germiso.

Friele-direktør Olav Munch sier at de endte opp med gass, fordi pelletsfyring er en teknologi som ikke har bevist at den er driftssikker nok. Kaffebrenning er avhengige av jevne temperaturer på 2-300 grader.

— Men hvem vet, om 5-10 år kan vi kanskje ta et nytt skritt, sier han.

Framtiden i våre hender ønsker å få innført klimamerking av alle varer.

— Men kan ikke det bli en sovepute for forbrukerne? Så lenge produktet er klimamerket, kan vi ha samme forbruk som før med god samvittighet?

— Vi tror heller det vil presse andre kaffeprodusenter til å gjøre det samme, og da har vi positiv utvikling på gang. Myndighetene handler altfor sakte, og da er det bra at bedrifter i hvert fall gjør noe, sier Germiso.

Lillebø, Jan M.