— Vanligvis er det maskiner og hjelmer som omgir meg. Det er flott å få komme hit og komme nær på små mennesker, sier næringsminister Monica Mæland (H). Hun er stedfortreder for helseministeren og tilstede på Barneklinikken ved Haukeland i anledning gode nyheter om store pengesummer til Helse Bergen og Helse Vest.

Regjeringen gir i dagens forslag til statsbudsjett grønt lys til nytt barne- og ungdomssenter ved Haukeland. Dette er et prosjekt som har vært planlagt lenge, men som har manglet statsgaranti frem til nå. Den totale kostnaden på nybygget er beregnet til å komme på 2978 millioner kroner.

Det første byggetrinnet er godt på vei og vil være ferdigstilt i 2016, mens andre og siste byggetrinn skal stå klart i 2022.

Barn og unge og deres foresatte vil da få et helt nytt møte med helsevesenet.

Savner enerom

— Dette er veldig positive tiltak, og helt nødvendig. Det eneste som er dumt er at de kommer etter vår tid, sier Ine Grønnhaug Olsen.

Olsen og barnefar Frode Bidne fikk møte næringsminister Mæland og fikk sagt sin mening om forholdene ved Barneklinikken.

De bor i dag i en brakke like ved sykehuset, mens barna Nicholai og Theo, som ble født for tidlig, får behandling på et av fellesrommene på klinikken.Helst ville de bodd på enerom med barna, noe de ansatte ved klinikken også ønsker mer av.

Hørselvern på visittrundene

— Vi har det for trangt her, det er helt klart. Når vi går på visitter til fellesrom må foreldre sitte med hørselsvern på, så vi ikke bryter taushetsplikten vår. Det er klart vi ikke ønsker å arbeide sånn, sier Helle Milde, enhetsleder for nyfødtavdelingen.

Hun får støtte fra Hallvar Reigstad, overlege på fødeavdelingen.

— Dette er en gammel klinikk. Jeg begynte her i 1984, og det ser nesten helt likt ut nå som da. Mange som har vært her som foreldre på 80-tallet kommer tilbake som besteforeldre i dag og kjenner seg igjen. Det er på høy tid med modernisering og forbedring her, så dette er en gledens dag, forklarer han under omvisningen på klinikken.

Bergen best ut

Sammen med Monica Mæland på hospitalet var Helge André Njåstad (Frp), leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité. Han mener helsevesenet på Vestlandet er blant dem som kommer best ut av dagens forslag til statsbudsjett.

— Den største helse-nyheten i dag kommer på Vestlandet, noe jeg syns er gledelig. Det er blitt hevdet at dagens budsjett gir mer til de som har mye, men tildelinger som dette er eksempel på det motsatte, sier Njåstad.

Etter besøket på klinikken var både Njåstad og Mæland styrket i sin tro på at milliardene til Barneklinikken er rett bruk av midler.

— Vi ser at det er et stort behov her. Vi kan ikke ha en situasjon der de ansatte må gå med hørselvern på visittrundene, sier Mæland, som var imponert over den høye kvaliteten på arbeidet som blir gjort på klinikken, på tross av de smale rammene.

BOR I BRAKKE: Frode Bidne og Ine Grønhaug Olsen er nybakte foreldre til Theo og Nicholai (begge fire uker gamle). De bor i en brakke like ved sykehuset, mens barna får behandling på et av fellesrommene. - Vi skulle helst bodd på enerom med barna, sier Olsen.
Adrian Nielsen