KARI PEDERSEN

Ideen er hentet fra Åsane gårds— og friluftsbarnehage, som i fjor sommer utvidet barnehagen med 19 plasser med hjelp av en spesialinnredet buss. Bussen har 24 busseter plassert rundt småbord, eget stellerom med toalett og et fullt innredet kjøkken. De fem avdelingene i barnehagen bytter på å reise på tur - en dag i uken.

I går presenterte kommunalavdeling oppvekst en plan for hvordan Bergen kommune skal oppnå full barnehagedekning innen utgangen av 2006, et år etter fristen Stortinget har satt.

I kommunens nye barnehageplan er barnehagebussene på plass. Også i departementet er det grønt lys for bussene. En buss-barnehageplass gir nå statlig investeringsstøtte.

- Genialt

Bergen kommune utreder muligheten for å kjøpe tre eller fire slike spesialinnredede busser til sentrumsnære kommunale barnehager. Bussene vil gi flere barnehageplasser og samtidig gi bybarna anledning til å komme seg ut i naturen, heter det i høringsutkastet til barnehageplan.

— Bussene er en genial måte å få flere barnehageplasser på og få det raskt og rimeligere, sier Eivind Aase som sammen med Børre Jensen står bak Åsane gårds- og friluftsbarnehage.

— Etter vår mening burde barnehageeierne straks kjøpt inn en buss til hver eneste barnehage. Da hadde hele barnehagekøen vært avviklet på noen måneder I tillegg hadde det hevet kvaliteten på de eksisterende barnehagene, sier de to.

Bare småbarnsplasser

Basert på dagens søkertall mangler Bergen ca. 1340 barnehageplasser. Til høsten åpner 380 nye plasser. Det betyr at ytterligere 960 plasser må etableres.

UT PÅ TUR: Frida, Emilie, Julia og Isak og de andre barna i Åsane gårds- og friluftsbarnehage har inspirert kommunen til nytenkning.<p/> ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE