Etter gjentatte pengetyverier fikk de pårørende av den alvorlige syke kvinnen (52) nok. Mistanken ble rettet mot hjemmehjelpene som besøkte henne hjemme i en kommune i Sogn og Fjordane.

Kvinnens samboer sørget alltid for at den alvorlig syke kvinnen hadde kontanter tilgjengelig i en skuff i nattbordet.

I lengre tid hadde han imidlertid observert at summen i skuffen ikke stemte overens med kvitteringene over hva som var kjøpt inn av hjemmehjelpene.

Selv da mannen flyttet pengebeholdningen til en skuffe i stuen, forsvant det til stadighet større og mindre beløp.

Dermed ble han etter hvert overbevist om at én av de ansatte hjemmehjelpene stjal penger fra samboeren.

Hentet fra Donald

Sammen med den lokale lensmannen la samboeren en utspekulert plan.

Politiet utstyrte mannen med et grønt pulver, som han igjen påførte pengesedlene han la i samboeren skuff. I tillegg ble det tatt kopi av sedlenes serienummer.

Deretter ga han beskjed til lederen for hjemmesykepleien Sogn-kommunen om at hun måtte ringe ham dersom hun oppdaget en ansatt med grønne fingre.

— Jeg har selv brukt dette trikset for ti år siden. Pulveret fikk jeg av en kollega for mange år siden, og har det fortsatt liggende her, sier lensmannen.

Han forteller at pulverfellen ikke akkurat er pensum på Politihøgskolen, men er brukt et par ganger tidligere både i Hordaland og i Oslo-området.

Ifølge sagnet på lensmannskontoret ble inspirasjonen i sin tid hentet fra en Donald-historie, hvor Ole, Dole og Doffen pønsker ut en liknende metode for å avsløre hvem som stjal penger fra Onkel Skrue.

- Pennen lakk

Pengene ble plassert i skuffen 31. mai i år. Og nøyaktig som planlagt, allerede samme kveld ringte hjemmesykepleier-sjefen.

En kvinnelig helsefag-lærling i starten av 20-årene hadde dukket opp på jobb med grønnfarge i hendene.

En kjapp sjekk hjemme hos 52-åringen viste at det manglet 700 kroner i beholdningen. Politiet ble tilkalt, og fant de merkede sedlene i lærlingens veske.

— Fargen kom fra en penn som var lekk, slik at blekket tilgriset hendene mine. Noen må ha plantet pengene i vesken min, hevdet den unge kvinnen i retten.

En forklaring Sogn tingrett ikke fester lit til.

Retten finner pulverfellen så overbevisende at de nå har funnet kvinnen skyldig i grovt tyveri av 10.000 kroner.

Hun ble imidlertid frikjent for liknende tyverier fra en annen kvinne i kommunen, grunnet manglende beviser og en noe annen fremgangsmøte, ifølge Sogn tingrett.

Hvert tiende år

Grunnet vanskeligheter gjennom oppveksten, blir kvinnen ikke idømt fengselsstraff for det retten omtaler som tyveri og tillitsbrudd overfor både 52-åringen og arbeidsgiver.

Isteden dømmes hun til 30 timers samfunnsstraff, i tillegg til at hun må betale tilbake 9300 kroner til tyveriofferet.

— Vi er godt fornøyd med politiets innsats og dommen. Etter den aktuelle hjelpepleieren ble avslørt, har det ikke vært flere tyverier her, sier 52-åringens samboer til bt.no.

Det er tvilsomt at kvinnen kan fortsette lærlingtiden sin i helsesektoren etter tingrettens kjennelse.

På lensmannskontoret er de godt fornøyd med kreativiteten som ble satt i sving for å skaffe nok beviser til en fellende dom.

— Jeg får tydeligvis bruk for det én gang i tiåret. Jeg kaller det bare for «røpepulver», sier lensmannen lett humrende.

fingre ny 2.jpg
Politiet
SOM I DONALD: Sagnet på det lokale lensmannskontoret er at noen i politiet utviklet «røpepulver-trikset», etter å ha blitt inspirert av en Donald-historie. I historien «Det Store Klistermysteriet» brukes det klister på pengesedlene for å avsløre B-gjengen.
www.cbarks.dk