— Med så jevn nedbør som vi har hatt i høst, er det klart at luftalgene trives, sier direktør Per Harald Salvesen ved Arboretet på Milde.

Han forteller at det pågår et yrende liv inne i algegrønsken vi stresser forbi.

Trivselen der inne i det grønne er blitt veldig synlig i bybildet denne høsten.

For eksempel på Sjømannsmonumentet, som ble rundvasket så sent som til 17. mai. Der gror det grønne håpefullt frem bak både førstereisgutter og skipsredere.

Mens løven over hoveddøren i Korskirken knapt kan se for bare mosebryn.

På Vågsallmenningen har «Den grå stein» begynt å få et betydelig skjær av grønt - og en grå trappemur i skyggefulle og fuktige Hollendergaten er rett og slett blitt grønn, den også.

— En del av biologiens mangfold, dette, sier Arboret-direktøren. Han forteller at det først og fremst er fuktigheten som får algene til å vokse, særlig på skyggefulle plasser. Om temperaturen er lav eller høy betyr mindre, forstår vi.

— Og med jevnlig vedlikehold vil byens skulpturer og monumenter neppe ta skade av dette, mener Salvesen.

Og vedlikehold, det forsikrer kontorsjef Rune Hesjedal i Grønn etat at man sørger for.

Det grønne på «Den grå stein» på Vågsallmenningen vurderes imidlertid ikke som så skjemmende at man vil foreta seg noe nå.

— Det blir vask med vann til våren, sier Hesjedal.

Når det gjelder den grønne nesen til fuglen på Sjømannsmonumentet, så påpeker Hesjedal at det er den patina en bronseskulptur pådrar seg over tid og som må sies å være en del av skulpturens uttrykk.

Dens grønne uttrykk, får vi legge til.

ALGEKOS: Algene koser seg på Sjømannsmonumentet påTorgallmenningen. FOTO: ARNE NILSEN
IKKE ALGER: Det grønne på nesen til fuglen på Sjømanmnsmonuntet erIKKE algegrønske, men tidens patina. FOTO: ARNE NILSEN