Plasseringen av valgbodene på Torgallmenningen er udemokratisk, mener småpartiene som havnet «på skyggesiden».

Både rikspolitikere og lokale listetopper delte ut brosjyrer og kaffe da «Valgallmenningen» for alvor ble innviet lørdag. De fleste politikerne var glade for endelig å være i gang, men noen var også frustrerte.

— Udemokratisk

— Demokratiet skulle være i fokus i år, men det er udemokratisk å samle alle de store partiene på en side, og la Rødt, Byluftlisten og oss stå alene på den andre, sier Sondre Båtstrand, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne.

— Tre småpartier plassert sammen med flere tomme boder gjør det ikke lett å få folk hit. De tomme bodene skyldes nok at en del mindre partier ikke har råd til å betale 12.000 kroner for å stå her under valgkampen, sier Båtstrand.

- Høyre fikset seg god plass

Han frykter at mange velgere bare kjenner til de store partiene og tror ikke det er noe mer å hente i valgbodene når de har passert «Gallerisiden». Han mener en blanding av store og små partier hadde fungert mye bedre.

— Høyre fikk i utgangspunktet plass her, men fikset seg en på andre siden. Hadde vi visst at det var mulig, ville vi også endret plassen.

Torstein Dale i Rødt mener at både prosessen og effekten av tildelingen er udemokratisk og lover å ta saken videre til Bystyret.

Vedgår litt kluss

Valgkampleder Anette Pollen i Høyre sier at partiet har den plassen de har fått tildelt, men legger til at det på grunn av en teknisk feil var noen endringer i forkant av oppsettet.

Seksjonsleder Rune Hesjedal ved Grønn Etat bekrefter at det var litt kluss før helgen:

— Av totalt 16 boder, brukes én til teknisk utstyr. Firmaet som monterte dette utstyret plasserte det i feil bod, derfor valgte vi å speilvende oppsettet. Men valgbodplassen tildeles alltid ved hjelp av loddtrekning, sier Hesjedal.

- Skulle Høyres bod egentlig vært på andre siden?

— Ja, men Høyre søkte, som eneste parti, om å få den ledige boden som var på hjørnet vendt mot Galleriet. Men tildelingen som sådan er helt tilfeldig, det er ikke snakk om noe forfordeling, understreker seksjonslederen ved Grønn Etat.

Si din mening i kommentarfeltet under!