Det er i den nye boken «Jonas», en uautorisert biografi om Jonas Gahr Støre, at Gro Harlem Brundtland kommer med de sterke påstandene om Grete Knudsen, som hun to ganger tok inn i regjering som statsråd.

— Hun er en ond sjel, men så har hun dette forekommende og flotte utseendet. Helt siden hun kom inn i norsk politikk har hun vært sånn, sier Brundtland til forfatterne Erik Aasheim og Nina Stensrud Martin, ifølge TV 2.

- Veldig sterke uttalelser

De intervjuet Brundtland om hennes nære forhold til Støre, og tok opp Grete Knudsens skepsis til å gjøre Støre til ny partileder.

— Hun kommer med veldig sterke uttalelser. Vi ble overrasket da hun gikk så sterkt ut. Og hun sa selv til oss at «dette har jeg aldri sagt før», forteller forfatter Erik Aasheim til TV 2.

Bakgrunnen for uttalelsen er det nære forholdet mellom Brundtland og Støre, som i boken beskrives som et mor-sønn-forhold.Knudsen skrev sin bok i fjor at det «ville være et tidsskille hvis man gjør en person med så skrinn bakgrunn fra arbeiderbevegelsen til leder i Ap».

Lørdag kveld ønsket ikke Knudsen å kommentere uttalelsen fra Brundtland.

— Jeg har ingen kommentar. Jeg står for det jeg selv har skrevet, skriver Grete Knudsen i en sms til BT.

Bok skapte bølger

Bakgrunnen for Brundtlands sinne er Grete Knudsens bok «Basketak», som ble gitt ut i august 2013.

Der skrev hun blant annet at Gro Harlem Brundtland opptrådte konspiratorisk i EU-kampen i 1994. Knudsen beskriver Brundtland som en som ikke inviterte til fortrolige samtaler. Blant annet fikk hun aldri noen forklaring på hvorfor Brundtland valgte å dele Sosialdepartementet i to, og oppnevne en egen helseminister, da Grete Knudsen ble sosialminister i 1992. Hun har imidlertid en mistanke om at det var deres uenighet i en del etiske helsespørsmål.

Knudsen legger heller ikke skjul på at når hun fikk sine posisjoner i partiet og regjeringen, så var det etter påtrykk fra sentrale folk som LO-sjef Yngve Hågensen, Thorbjørn Jagland og Einar Førde. Det var aldri Gros vilje å gi Grete makt og innflytelse, skal vi tro biografien.— Og hun ga meg aldri råd, skriver hun.

— Hun hadde aldri likt meg, skriver hun et annet sted.

- Ondsinnet løgn

I boken beskriver Knudsen Jens Stoltenberg som unnvikende og konfliktsky, mens Jonas Gahr Støre beskyldes for å drive solo-utspill i EU-forhandlingene.

Boken ble mottatt med harme i Arbeiderpartiet, ikke bare på grunn av innholdet, men på grunn av tidspunktet Knudsen og forlaget valgte å lansere boken på: Midt under Arendalsuka, som også markerte starten på valgkampen.

— Dette er en person jeg ikke ønsker å bruke valgkampen til å debattere, sa Støre da han ble konfrontert med innholdet.

Tidligere statsråd Karita Bekkemellem kalte boken for «ondsinnet løgn».