— Vi har noe av Guds skaperkraft i oss og den skal vi bruke, sier Veland.

Til vanlig arbeider han i Fyllingsdalen kirke, men akkurat denne lørdagen står han i lang kø sammen med andre oppfinnsomme vestlendinger. Alle er på vei for å presentere ideen sin for TV2s ekspertpanel, bestående av Chess-gründer Idar Vollvik, eks-ordfører Anne Kathrine Slungård og Randi Egge Husby fra Innovasjon.

Jarle Veland har med seg et selvsnekret skilt han skal vise i løpet av de to korte minuttene han får til å presentere ideen.

— På en måte er det et lyskryss, men kostnadene er mye lavere. Jeg tror denne innretningen kunne forhindret mange ulykker, særlig vinterstid, sier han.

I køen har han selskap av unge sunnmørsjenter som vil revolusjonere oppvasken, menn som vil lage nye barneseter og kvinner som vil starte butikk.

Idar Vollvik forteller at han først og fremst er på jakt etter ideer som fører til verdiskapning.

— Jeg spør alltid om dette er noe man kan leve av. Da vi var i Trondheim fikk vi ideer om bistand til Afrika og sånn, og det er jo rørende. Men vi kan selvfølgelig ikke gå videre på slike ting, sier han.

Før presentasjonen startet i går hadde gründeren store forventninger.

— Bergenserne er kjente for å være verbale, og det er viktig når man skal presentere et prosjekt, sier han Nesten 1300 personer har meldt seg på til «Skaperen». Vinneren av konkurransen får kapital til å utvikle ideen sin videre.