• I Bergen er det problemer med å skaffe folk. Ordføreren snakker i store ord, men det blir bare selskapstaler. Nå flytter vi pikk og pakk til Stord, sier Bernt Hellesøe.

— På Stord har jeg følt meg velkommen. Folk har stått på og spurt hva kan vi gjøre for deg, sier Hellesøe, daglig leder i Unitech Offshore AS.

I skyggen av de enorme hallene til Aker Kværner Stord ligger Eldøyane. Nå er industriparken i ferd med å bli et blomstrende høyteknologisk miljø som står på egne bein uavhengig av aktiviteten hos hjørnesteinsbedriften.

Som på en gigantisk reperbane, retter Reidar Børtveit ut stålrør som skal tåle 2000 meters havdyp.

— Her får arbeiderne anledning til å være kreative. Jeg tror vi kan få til noe særdeles bra her nede, sier Hellesøe mens han inspiserer arbeidet.

- Kina-bølgen er kommet

Siden 80-tallet har han drevet teknologibedriften Unitech Offshore AS. Ved hovedkontoret i Bergen er det 15 ansatte, men selskapet har også forgreninger til Houston, Aberdeen og snart i Australia.

Egentlig ønsket Bernt Hellesøe å ekspandere videre i Bergen, men fikk ikke tak i kvalifisert arbeidskraft.

— Det er egentlig ikke noe miljø i Bergen. Det har også vært vanskelig å få til samarbeid med kommunen og høyskolen, sier Hellesøe. Derfor vendte han nesen sørover til industribastionen Sunnhordland.

I fjor høst prøvde han å etablere seg i Rosendal. Han fikk imidlertid ikke napp, da han ville kjøpe industritomt av Skålafjæro AS.

— Vi ble møtt med enorm velvilje fra rådhuset, men de lokale væreierne sa stopp. Hadde vi fått en annen beslutning, ville vi hatt 10-12 arbeidsplasser der i dag, sier Hellesøe.

Bomturen i Kvinnherad førte Hellesøe videre til Stord. Nå flyttes hovedverkstedet fra Bergen til Eldøyane for å dra nytte av lagspillet med lokale firma, kompetent arbeidskraft og Stord kommune.

— Det er ikke gitt å overleve i norsk industri i dag. Kina-bølgen er kommet. Jeg tror det er viktig å skape en plattform for partnerskap og innovasjon, sier Hellesøe.

Kvinnelig beiler fra Stord

Det søker han å få til sammen med allerede etablerte selskaper som Advantec, Stord Base og Aker Kværner Elektro på Stord.

— Vi har brukt produkter fra Unitech i flere år. Jeg tror at en samlokalisering vil gjøre det lettere for oss i fremtiden og gi oss en større konkurransekraft. Dette vil gi Eldøyane en ny dimensjon, sier Magnar Aaland, administrerende direktør i Advantec AS.

Annbjørg Skjerve i industri-inkubatoren Vekst Industri Sunnhordland måtte ikke beile lenge for å friste Unitech til etablering.

— Vi jobber med å utvikle fellesskap mellom bedrifter. Det er gledelig at Unitech vil etablere seg her. Nå får vi nemlig til en «clusterutvikling» innen undervannsteknologi, sier Skjerven.

Hun håper at den siste tilveksten på Eldøyane vil trekke til seg enda flere aktører.

Lena Wermedal