• Det er så herlig å kunne grise andre steder enn hjemme, stråler en mor mens hun maler en hvit trøye om til et lite kunstverk.

Fargerike flasker med seig masse lokker. Langbordet er dekket med plastduk. Alt klart for malekalas.

De tre siste helgene har Vestlandske Kunstindustrimuseum invitert til familieverksted, der man kan pynte litt på gamle, kjedelige klesplagg. Dongeribukser, t-skjorter, hva det skulle være av tekstiler. Det har slått an.

Hippiebukse er målet

— Jeg sikter meg inn mot hippiebukse, sier Miriam Askeland Thuen (18) og tar første rosa strøk på en mørk, medbrakt bukse. Sammen med lillesøster Helene (9) og hybelvenninne Guro Fjeld (18) har hun latt seg friste til en søndagsformiddagstur i malingens tegn.

Helene har vært på liggebesøk på hybelen til storesøster & co, spist lørdagstaco, vært lenge oppe og alt som hører med. Nå sitter hun konsentrert over t-skjorten sin. Tre hjerter er kommet på, nå skal det skrives.

— Det skal stå «Er eg kul», sier Helene og fniser litt for seg selv.

— Jeg er ikke så sikker på om jeg kommer til å bruke denne, spår Guro og ser kritisk på singleten som er i ferd med å få nytt liv. Medelevene på Laksevåg gymnas får følge nøye med.

Atten år og hybelboer. Snille foreldre betaler husleien. Lengter ikke Guro og Miriam hjem av og til?

— Vi lengter ikke et sekund!

Inspirert, men ...

Trine Knarvik ser godt fornøyd ut med dagens innsats på nabobordet. Hun var her forrige helg også med barna Truls (6) og Henrikka (6), og er vel så ivrig med malingen som dem.

— De har ikke den store roen, smiler Trine. Truls kommer løpende av og til for å se hva mamma presterer.

Hvorvidt Trine kommer til å ile til Hobbykjelleren og kjøpe tekstilmaling til hjemmebruk, er heller usikkert.

— Jeg blir jo inspirert av dette her, men tror ikke jeg kommer til å male på klær hjemme likevel. Det er så mye styr med all den ryddingen og vaskingen av pensler, sier hun. Mye bedre å grise borte.

— Jeg vet, ler Kari Skarprud Pettersen, formidler i verkstedsprosjektet. Tre helger med penselskylling etter mange besøkende har hun hatt - og er veldig fornøyd med antallet kreative gjester.

Nå er bortegrisingen ferdig i denne omgang, men når det nærmer seg adventstid, blir det nye familieverksteder i Permanenten.

SØNDAGSKOS: Søstrene Miriam (18) og Helene Askeland Thuen (9) var blant flere som fant veien til familieverkstedet på Permanenten i går formiddag. Her skal det males på gamle klær!<br/> Foto: MARTE ROGNERUD