BT skrev i september om vernepleier Øyvind Hauge, som går til sak for å få tilbake jobben sin ved Sandviken sykehus, som han mener han mistet etter å ha varslet om kritikkverdige forhold. Ifølge TV 2 har flere andre varslere lidd samme skjebne.

8. september i fjor møtte de fem daværende ansatte styreleder Ranveig Frøiland, og varslet om det de mener er flere kritikkverdige forhold ved sikkerhetsavdelingen ved Sandviken sykehhus.

De fortalte blant annet om sjikane av ansatte og mangel på sikkerhet. Etter dette mener varslerne å ha blitt presset ut av jobbene sine. Tre har mistet jobben, og en fjerde person blir stadig fratatt flere oppgaver.

— Garanterte at det ikke ville ramme oss

— Vi ville varsle og informere om forholdene ved avdeling for sikkerhet. Møtedeltakerne fortalte om redselen for den konsekvensen det ville medføre hvis navnene ble kjent.

Hun garanterte for at dette ikke ville ramme oss. Frøiland takket for at vi møtte opp, skrøt av oss og syntes vi var tøffe som gjorde dette. Men hun stilte seg spørrende til vår frykt. Møtreldeltakernes frykt viste seg senere å være berettiget, skriver Øyvind Hauge i et debattinnlegg i BT i dag.

— Hun garanterte mer eller mindre at ingenting skulle skje med oss som har gitt beskjed om forholdet. Det viste seg dessverre at en etter en av kollegene mine ble utsatt for massiv psykisk sjikane og forsøkt skvist ut, sa Vebjørn Ola Rødven til TV 2 i forrige uke.

Helseministeren griper inn

Nå vil helseminister Sylvia Brustad undersøke om Frøiland kan ha brutt den nye varslerloven, melder TV 2. Loven skal hindre at ansatte som melder fra om kritikkverdige forhold, straffes.

— Det er jo et ansvar både for Helse Bergen og Helse Vest å sørge for at de lover og regler vi har blir fulgt, sier Brustad til TV 2. Hun vil nå be om en forklaring på Helse Bergens håndtering av Sandviken-saken.

Flere politikere reagerer også på opplysningene om at varslere skal ha blitt presset ut av jobbene sine.

— Det ser unektelig merkelig ut, sier Dagfinn Høybråten (Krf).

Frøiland tar ifølge TV 2 ikke selvkritikk, men mener at varslerne burde ha fått hjelp av de tillitsvalgte på arbeidsplassen. Fagforbundet reagerer sterkt på dette, og sier de har fulgt opp sine medlemmer siden saken startet.

Det har foreløpig ikke lyktes bt.no å komme i kontakt med Frøiland lørdag kveld.

Helse Bergen vedtok tidligere i høst å ansette et eget varslerombud, som skal ta imot meldinger fra ansatte om kritikkverdige forhold.

FORLANGER FORKLARING: Helseminister Sylvia Brustad.
RUNE NIELSEN
FÅR KRITIKK: Ranveig Frøiland
HELGE SUNDE
VARSLET: Vernepleier Øyvind Hauge.