MIA KOLBJØRNSEN

— Er alle klar for å lage litt hamburger? spør Steinar Moe fra Kjøttbransjens Elitelag.

Rundt seg har han en gjeng spente barn som har meldt seg på grillskolen, som arrangeres av Opplysningskontoret For Kjøtt (OFK) og SommerBergen. Alle har vasket hendene og fått på seg både forklær og kokkehatter. På bordet foran dem er det satt frem pølser, svinefilet, tomater, aprikoser, paprika og squash, som kan kombineres helt etter eget ønske. Nå skal det lages både hamburgere og grillspyd.

— Er det lov å begynne? spør Stian Frantzen ivrig.

Det er det.

Matglede

— Det viktigste med dette er å være med på å skape gode holdninger til mat, sier Omar Viset fra OFK.

Han reiser på grillturné i hele landet sammen med en gjeng fra OFK og Kjøttbransjens Elitelag.

— Barna må få ta, føle og kjenne på maten, sier han og mener at voksne burde være flinkere til å la barna få slippe til med skjærebrett og kniv, i stedet for bare å la dem få ansvar for å kjøre en Grandiosa inn i ovnen.

— Vi ser tydelig hvordan barna koser seg og har det kjekt når de får være med å lage sin egen mat. Og om de skjærer seg litt, så finnes det da plaster, sier han.

Men selve grillingen er det de voksne som tar seg av. Omar Viset har også et og annet grilltips å gi fra seg til litt eldre grillere.

Indirekte grilling

— Folk vegrer seg gjerne litt for å grille fordi de har for liten kunnskap om det, sier Viset og løfter opp lokket på en svær grill, og viser hva som ligger og godgjør seg under der.

Et svært lammelår, indrefilet av svin surret i bacon, entrecôte.

— Mange lurer på hvor lang tid de forskjellige tingene tar. Jeg pleier å svare at det tar tid å lage god mat, sier han og gir oss en smakebit av lammelåret.

Det har han først svidd av til det har fått en fin gylden farge, så har han tatt det vekk fra selve varmen og stekt det ferdig under lokk i ca. halvannen time.

— Indirekte grilling, kalles det, sier han.

Kjøttet smaker nydelig. Saftig.

— Har brukt en provençalsk marinade med timian, rosmarin og olje. Med litt gode urter, tomat og olje er man i mål, sier kokken og skjærer biter av låret som raskt forsvinner inn i munnene til en hel forsamling nysgjerrige folk som har stimlet seg sammen foran grillen.

— Mmmm, høres det.

— Jeg visste ikke at man kunne grille så store stykker, sier en dame overrasket.

Gøy med grill

— Dette er et flott tiltak, sier Kari Hånes, som har farmordag sammen med barnebarnet Caroline Kalseth Hånes.

— Når vi har farmordag koser vi oss og gjør alt som Caroline har lyst til, sier hun.

Som å være med på grillskole. Caroline gleder seg til å vise frem den fine hatten og forkleet med påskriften «Gøy med grill» hjemme.

— Hun har jo grillet med pappa før, men ikke sånn som dette, sier farmor.

Snart er de fine hamburgerne og spydene ferdige, og Steinar Moe fra Kjøttbransjens Elitelag kan sørge for at de blir riktig stekt før det kan smakes. Han løfter lokket opp, og den gode grillukten velter ut.

— Oj, så flinke vi har vært, utbryter Stian Frantzen.