Fotografiet av Edvard Grieg og broren John ble stjålet fra Troldhaugen i går formiddag. Etter at politiet lette både blant japanske turister og barnehagebarn, står de fortsatt uten spor etter bildet.

Det var ved 11.30-tiden i går at politiet rykket ut til Troldhaugen.

Konservator Monica Jangaard bekrefter overfor bt.no at et fotografi av Edvard Grieg og broren John er stjålet fra villaen.

– Bildet hang på veggen. Vi tror det ble tatt mellom halv elleve og elleve, sier Jangaard.

Fra 1850-tallet

Bildet er i størrelsen 10 x 15 cm og er fra slutten av 1850-tallet, da Edvard Grieg studerte med sin bror i Leipzig.

– Det er umulig å tallfeste verdien av fotografiet. Vi tror den som tok bildet ville ha den som et minne, for det finnes flere gjenstander som er langt mer verdifulle med tanke på omsetning. Det viktigste for oss er at fotografiet kommer til rette, sier Jangaard.

Fire turistbusser var på Troldhaugen da tyveriet skjedde. Politiet stoppet to av dem på Skoltegrunnskaien.

Se BTV-innslag

– Det dreier seg om to busser med japanske turister. Vi henvender oss til tolken og prøver å beskrive alvoret i situasjonen. Hvis ikke det gir resultater må vi vurdere å ta bussene med til kammerset, sa politiførstebetjent Leif Næss ved Fana politistasjon til bt.no ved 12.45-tiden mandag.

Senere på dagen var det likevel klart at de japanske turistene kunne kjøre videre. — Vi har ingen grunner til å holde dem igjen eller å ransake dem, sier Næss til bt.no klokken 1430.

Da bt.no møtte guiden for japanerne la hun ikke skjul på at episoden har vært negativ for de japanske turistene. Hun hadde liten tro på at noen i reisefølget hadde tatt fotografiet av den unge Grieg.

— Du kan jo tenke deg selv hvordan det er for en turist å bli knyttet opp til en slik sak, sa hun til bt.no.

Små klåfingre?

Politiet rettet også søkelyset mot en barnehage som var på Troldhaugen mandag. Men senere ble også mistanken på barnehagen ganske utvannet.

– Vi regner ikke det som veldig sannsynlig at noen i barnehagen har tatt bildet. Det er også andre grupper som er mindre organisert enn japanere og barnehagebarn som har vært inne på Troldhaugen i dag, sier Næss til bt.no.

Førskolelærer Trude Nord Arnesen i Eldsbakkane Barnehage mener også det er lite sannsynlig at noen av de 75 barna fra Eldsbakkane kan stå bak tyveriet.

– Vi skal likevel ta en samling med de eldste barna og snakke om det som har skjedd. Barn avslører seg veldig lett om de har noe å skjule, sier Arnesen til bt.no.

Politiet har nå ingen konkrete spor å gå etter i Grieg-tyveriet.

GORDON ANDERSEN (mms)