Thorbjørn Kaland sto i leiligheten sin i Proms gate 7. Han hadde forgjeves prøvd å slukke brannen på loftet over seg med pulverapparatet. Han hadde ropt at alle måtte ut av huset, og varslet brannvesenet.

— Da tenkte jeg: Hva skal jeg ta med meg ut? Hva er uerstattelig for meg?

Kaland er hobbyfotograf, og hadde stående 60 fotoalbum i leiligheten. Han tok med seg så mange som han kunne bære ut av huset. Deretter løp han opp igjen, mens flammene knitret over ham. Og ut igjen. Og opp igjen. Sammen med svogeren, som hjalp ham.

— Til sammen fikk jeg vel reddet ut 50 album, sier Kaland.

20.000 lysbilder

Det lukter aske utenfor Proms Gate 7. Kaland har ikke sovet i natt. Klær har han lånt av moren. Han får ikke lov til å gå inn igjen i huset. Brannmenn og politi er på stedet, enda det er et døgn siden brannen. En bil fra Renhold- og skadesentralen kjører bort med ting fra leiligheten. De tar seg av all opprydningen.

Kaland jobber i oljebransjen, og har vært med på brannøvelser flere ganger.

— Jeg var ikke utrygg i det jeg gjorde, og jeg holdt hele tiden hodet kaldt. Det brant ikke i leiligheten, men på loftet over. Jeg vil aldri oppfordre noen til å gå inn i en leilighet som brenner, sier han.

I kjelleren har Kaland stående 20.000 lysbilder og 10.000-15.000 negativer i et brannsikret rom.

— Så vidt jeg vet er de ikke blitt skadet, sier han.

Brannårsaken ikke kjent

Brannen ble meldt klokken 17.20 lørdag. Da BT kom til brannstedet klokken 17.29, sto flammene fem meter opp av loftsetasjen i Proms gate 7, en treetasjes trebygning med murkledning.

31 brannfolk fra fem stasjoner deltok i slukningsarbeidet. Beboerne i Proms gate 9 og Småskansen 2 og 4 ble evakuert. De fikk vende tilbake til husene sine igjen i går.

Brannårsaken er ikke kjent. Krimteknikere kommer ikke til å undersøke brannstedet før mandag, opplyste politiet på stedet i går.

Thorbjørn Kaland tror brannen startet i et ventilasjonsanlegg.

— Det var der flammene kom fra, sier han.

Varabrannsjef Karl Otto Nesdal er fornøyd med slukningsarbeidet.

— Det var en spesielt krevende røykdykkerjobb. Innsatsen med å hindre spredning har vært imponerende god, sier han.

Nesdal forteller at Bergen brannvesen nå har montert et kamera på toppen av Rådhuset som skal overvåke trehusbebyggelsen i Bergen.

— Kameraet er varmesøkende og skal skanne brannsmittestrøkene. Det skal sende alarm til brannvesenet og fungere som en slags offentlig røykvarsler, sier han.

Kameraet er ikke koblet ordentlig opp ennå, og det gjenstår en del tekniske prøver før det kan tas i bruk.

Varabrannsjef Nesdal har følgende kommentar til Kalands redningsaksjon:

— Jeg vil ikke kommentere denne saken spesielt. Men generelt så anbefaler vi ikke at folk tar seg inn i et hus der det er full fyr, sier han.

LIV FØRST: Jeg visste at det ikke var folk igjen i huset. Først da tenkte jeg på å redde bildene. Få med det, sier Thorbjørn Kaland, som sammen med tre andre eier huset som brant..
Tor høvik
BILDENE I SIKKERHET: Noen av bildene til hobbyfotograf Kaland bæres bort av Linn Magnussen fra Renhold- og skadesentralen.
HELGE HANSEN