— Det virker som de er paranoide, sier Truls Gilowsen, leder i Greenpeace Norge.

De siste dagene har Kystvakten og politiet patruljert området rundt riggen «West Alpha» i Bjoafjorden utenfor Ølensvåg. Der blir riggen testet før den etter planen skal fraktes nordover mot Karahavet.Onsdag ettermiddag patruljerer fortsatt kystvaktskipet «K/V Bergen» Bjoafjorden på fylkesgrensen mellom Rogaland og Hordaland, men Greenpeace-skipet «M/V Esperanza» har allerede passert uten å foreta seg noe, ifølge Gullowsen.

— Ligger foran

Han vil verken bekrefte eller avkrefte hvorvidt organisasjonen i utgangspunktet hadde planer om å foreta seg noe opp mot riggen, som de har aksjonert mot tidligere i år.

— Vi fortsetter nordover til Tromsø i tråd med seilingsplanen, og vil ligge godt i forkant av riggen i tilfelle den går mot Karahavet, sier Greenpeace-lederen.

Operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Knut Lyngholm, bekrefter at Greenpeace-skipet har passert et godt stykke ute i havet.

— De har ikke foretatt seg noe opp mot riggen, sier han.

Det utfallet var ikke Knut A. Asp i ExxonMobil overbevist om tirsdag. Selskapet har vært i dialog med norske myndigheter om sikkerheten rundt riggen.

Gulowsen sier dagen i dag ser ut til å bli rolig.

— Men jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor norske myndigheter trenger å unnskylde Exxons virksomhet ved å beskytte dem mot rettmessige protester. De har gode grunner til å være skeptiske, men burde rette oppmerksomheten sin mot faren for oljesøl, sier Gulowsen.

Politimesteren bestemmer

Det er fungerende stabssjef Terje Tonning i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som har oppsynet med riggen så lenge den ligger innenfor territorialgrensenpå 12nautiskemil(22 224 meter) fra land i hans politidistrikt.

west_alpha-4.jpg

Dersom riggen fraktes nordover innenfor denne grensen, vil den komme inn i Hordaland politidistrikts jurisdiksjon. Dersom transporten skjer utenfor terrotorialgrensen, men innenfor norsk økonomisk sone (200 nautiske mil fra land), er det politimesteren i Rogaland som har ansvaret hos politiet.Det beholder han helt til riggen passerer grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland, hvor politimesteren i Troms overtar.

— Holder øye med dem

Rogaland-politimester Hans Vik vil ikke kommentere om de vil be Kystvakten eskortere riggen når to norskflaggede slepebåter etter planen starter slepeoppdraget nordover.

— Jeg vil ikke gå inn på hvilke planer vi har for dette, men jeg kan bekrefte at vi har tenkt på det, sier han.

Politiets egne båter er ikke egnet for oppdrag i åpen sjø. De vil dermed være avhengig av bistand fra Kystvakten.

De kan også iverksette operasjoner på eget initiativ.

— Vi holder øye med visse fartøy, og deres bevegelser vil få litt å si for våre, sa vaktsjef i Kystvakten,Erling Øksenvåg til BT tirsdag.