— Hvis vi skal herfra (holdeplassen ved Hotell Norge, red.anm.) og til Nøstet, må vi ned langs Strandkaien og opp under Smørsbroen, i stedet for å kjøre rett bort Vaskerelven, sier taxisjåfør Knut Skyberg..

— Det blir sikkert en femtilapp ekstra, tipper han.

Skyberg frykter at det også kan bli lengre ventetid for kunder som skal hentes.

Ekstra bæring

Grunnen til stengningen av den trafikkerte gaten, som for mange fungerer som gjennomfartsåre til Nøstet og Nordnes, er rehabilitering og omlegging av vann- og avløpsnettet i Vestre Torggate/Vaskerelven.

Flere varetransporter til forretninger i Vaskerelven kan få problemer med leveringene når gaten stenges.

— Vi har fått med oss at gaten stenger. Det kan bety ekstra mye bæring for oss, tipper Truls Pedersen og Frode Ljøkjell, som driver med transport for møbelforretningen Inside Design. Forretningen har lager i Vaskerelven.

— Det kommer an på hvor gaten stenges. Kanskje vi bare kan rygge ned her. Det blir nok verre for Kiwi enn for oss, tror Ljøkjell.

Graving hele året

Gaten skal etter planen åpnes igjen 6. mars.

— Med mindre det oppstår uforutsette ting, skal tidsplanen holde for dette prosjektet, lover prosjektsjef i vann- og avløpsetaten, Magnar Sekse.

Veien stenges ved krysset mellom Vaskerelven og Vestre Torggate ved Godt Brød, og i retning Engen, samt nederst i Torggaten mot Hotell Norge. Men det blir ikke lettere å være bilist i Bergen sentrum etter 6. mars heller.

— Vi følger bergensprogrammet, og legger nye ledninger i Håkonsgaten og Nygårdsgaten i forkant av arbeidet på veiene der, sier Sekse.

Arbeidet med å legge om trafikken gjøres i samarbeid med Samferdselsetaten og politiet.

— Det vil bli jobbet jevnt og trutt utover året med å skifte ledninger. Over påske skal også østre løp over Nesttun tas, opplyser prosjektsjefen.

— Det vil si at når unionsoppløsningen skal feires, er det full graving i gatene i Bergen?

— Vi skal nok finne en god løsning slik at vi ikke forstyrrer feiringen, håper Sekse.

— Det er flere ledninger som må fornyes. Bergens Tidende har jo tidligere kritisert Bergen kommune for å være for lite opptatt av å skifte ledninger. Vi forsøker å unngå graving med såkalte «no dig»-løsninger så langt det er mulig, men enkelte steder lar ikke det seg gjøre.