1. januar begynner gravearbeidet på Torget. Da skal det lages kjøleanlegg for fiskehandlerne og et bosshåndteringsanlegg der dagens underjordiske toalettanlegg ligger.

Men før det skal to av torghandlerne teste ut en prototype av den nye torghandlerboden. Det er grønnsakshandler Kjersti Åkesson, og Susan Smallwood som selger strikk. Senest 1. mai skal fiskehandler Arnfinn Djukastein ta i bruk en prototype av den nye boden for fiskehandlerne.

Dette fortalte Lisbeth Iversen, byråd for byutvikling, til BT i går. Da inviterte Bergen kommune til et stort seminar om Torgets fremtid, visjoner og fremdrift.

Ferdig i løpet av 2007

Lisbeth Iversen vil ha planene for Torget iverksatt innen utgangen av 2007. Det vil si nye boder, lager, toaletter, «reketrapp» langs Zachariasbryggen og servicebygg.

— Fremdriften videre vil avgjøre om vi klarer det, men det er viktig at vi blir enige før vi setter i gang, sier Iversen.

Olaf Øines i byrådsavdeling for byutvikling tirret på seg fiskehandlerne da han enda en gang presenterte forslaget om boder utover langs Zachariasbryggen. Dette er fiskehandlerne sterkt imot, og har avvist gang på gang.

Men ordfører Herman Friele, som åpnet seminaret, var klinkende klar: Dette må og skal vi få til.

15 millioner ikke nok

Det gamle underjordiske toalettanlegget er utgått på dato for lenge siden. Frem til nytt kan tas i bruk i servicebygget arbeider Lisbeth Iversen med å få til en avtale med Zachariasbryggen.

I vår satte kommunen av 15 millioner kroner til prosjektet.

— Det er grenser for hvor langt vi kommer med 15 millioner, og et omfattende og stort bosshåndteringsanlegg vil bli dyrt, sier Herman Friele.

Han sier at noen store investeringer kanskje må vente.

— Men det skal bli en løsning på det viktigste nå. Jeg satser veldig mye på dette som ordfører. Lisbeth Iversen er av samme mening, det samme er byrådet, og jeg er sikker på at vi også har med oss bystyret.

Må få gode arbeidsforhold

For Herman Friele er det vesentlig at torghandlerne får skikkelige arbeidsforhold.

— Uten tilfredse torghandlere nå har vi ingen torghandlere i morgen. Vi kan ikke forvente at de skal fortsette med så tungvinte løsninger. Vi må ærlig stille oss spørsmålet: hvem av oss ville tatt arbeidet med å bygge opp og rive ned arbeidsplassen vår hver eneste dag, utsatt for all slags vær? Vi må finne en løsning som er funksjonell, men likevel skal Torget være Torget. Det er i mitt og alle andres hjerte, det har unike kvaliteter og gjør også byen unik sammen med Bryggen, Vågsbunnen og Fløyen. Men det må være realistiske planer, også økonomisk, hvis ikke har vi aldri mulighet til å gjennomføre dem. Byens folk forventer en løsning nå. Jeg er overbevist om at vi skal klare å levere, sier Friele.

Hanne Windsholt, fylkeskonservator i Hordaland, har ingen sterke motforestillinger mot planene så lenge trekaien med reketrapp skal ligge på en flytekai, uten forankring i bunnen. Men i mellomtiden, før alt er på plass, er det andre påtrengende oppgaver som må løses.

Bosset?

Henning Warlo, byråd for finans og kultur, nærmest freste til svar da vi spurte om det blir gjort noe med bosset som flyter på Torget hver morgen, særlig etter helgene.

— Vi kan ikke bruke store kommunale midler til å rydde opp etter berusede folk som gir blaffen og kaster dritten sin overalt. Vi har mer enn nok av viktige kommunale investeringer å bruke pengene på. Folk er nødt til å gå i seg selv. Vi trenger en holdningsendring.

— Men hva skjer i mellomtiden?

— Vi jobber med å få til en godkjennelse for bøtelegging.

Lisbeth Iversen la til at det må til et samarbeid med fastfood-butikkene. Hun er også skeptisk til flere av samme sorten.

TORGET I BERGEN: Skal endelig planene omgjøres i konkrete løsninger? Lisbeth Iversen lover at gravingen skal begynne ved nyttår.
ØIVIND ASK