I går ettermiddag kom svaret fra Juridisk fakultet, etter intens aktivitet på Universitetet i Bergen (UiB): Marit Helgøy får likevel ta eksamen i Stavanger.

Den høygravide studenten ble overlykkelig da hun fikk telefon fra Asbjørn Strandbakken ved Juridisk Fakultet.

— Jeg bare sprang ut på gårdsplassen og løp rundt og rundt. Sønnen min på tre år og naboene så rart på meg, ler Helgøy.

Bergens Tidende skrev i går om jusstudent Marit Helgøy. UiB mente at den fødeklare damen skulle sette seg på båt eller i buss fra Stavanger til Bergen for å ta eksamen elleve dager før fødselstermin. Selv om Universitetet i Stavanger hadde sagt ja til at hun kunne ta eksamen i deres lokaler, nektet UiB.

I strid med likestillingsloven Bergens Tidende var tidligere på dagen i går i kontakt med Likestillingsombudet, som mente at Universitetet i Bergen kan ha brutt likestillingsloven når de nektet Helgøy å ta eksamen i Stavanger.

Nestleder hos likestillingsombudet, Lars Christensen, mente at Universitetets behandling av Helgøy kan være i strid med likestillingslovens diskrimineringsforbud i paragraf 3, om at kvinner ikke skal settes i dårligere lys enn menn på grunn av graviditet.

Ombudet hevdet også at UiB ved å sette et absolutt krav om at Helgøy må møte opp til eksamen i Bergen, i praksis vil forhindre at hun får tatt eksamen.

— UiB er en offentlig myndighet, og det vil harmonere best med loven om man tilrettelegger for at høygravide studenter kan ta eksamen der de er, sa Christensen til Bergens Tidende.

Det er vanlig service ved de fleste universiteter og høyskoler at studenter får ta slik lokale eksamen.

Champagnen får vente I går ettermiddag ble juridisk fakultet og ledelsen ved Universitetet i Bergen enige om felles retningslinjer for behandling av studenter med spesielle behov. Dermed kunne de ringe Helgøy i Stavanger.

— Strandbakken sa at jeg kunne ta på meg æren for at det nå blir utarbeidet nye retningslinjer, sier Helgøy. Men det vil hun ikke høre snakk om. Hun takker Norsk Studentunion (NSU) for at det gikk som det gikk.

— NSU ba om å få se på saken min. De har gått systemet nærmere etter i sømmene og avdekket skjevheter, de har virkelig stått på, sier Helgøy.

Juridisk fakultet får hvert semester en rekke forespørsler om særordninger, og har per i dag flere slike ordninger enn resten av universitetet.

Nå er de fornøyd med å få en avtale med universitetsledelsen.

— Vi er blitt kontaktet av rektor og lovet en gjennomgang av regelverket for studenter med spesielle behov. Dette er viktig for oss, slik at vi kan sikre en lik behandling av studentene, sier prodekan Asbjørn Strandbakken ved Juridisk fakultet.

Uansett var det en lykkens dag i det Helgøyske hjem i går. Noen champagne ble det naturlig nok ikke på mamma Marit. Naboene lovet imidlertid å åpne en flaske vin og feire eksamensseieren.

— Men nå må du ikke løpe mer rundt i hagen, så fødselen starter før tiden.

— He, he, nei, nå skal jeg bare slappe av og lade opp til tirsdag, sier den lykkelige studenten.