De seks er siktet for alvorlige forhold. Politiet mener alle har gjort seg skyldig i menneskehandel. De «skal ha utnyttet mindreårige jenter til å utføre tvangsarbeid i Sverige og Norge i form av tyveri, salg og tigging, i hovedsak på sommeren og høsten 2010.»

Flere av dem skal også ha medvirket til at barn er blitt voldtatt.

Reagerer sterkt

Samtlige nekter for at de er skyldige. De sier til sitt forsvar at de er sigøynere og lever slik sigøynere alltid har gjort, nemlig reise rundt med barn og forsøke å skaffe seg penger til livets opphold.

Advokat Ole-Petter Grythe Hoff reagerer sterkt på at Bergen tingrett har fengslet hans klient, en 40 år gammel gravid kvinne.

Under noe tvil

Hun ble gravid mens hun satt i varetekt, og opplyste i retten i forrige uke at det er hennes mann, også han varetektsfengslet, som er far til barnet.

— Hun opplever dette som et overgrep fra den norske stat, sier Grythe Hoff.

— Det er ikke heldig for en gravid kvinne å sitte i varetekt, legger han til.

I kjennelsen fra Bergen tingrett heter det at svangerskapet «er antagelig i den første perioden og retten legger ikke utslagsgivende vekt på dette.»

Under noe tvil er retten kommet til at fortsatt fengsling ikke er uforholdsmessig for henne og hennes mann.

Er i Romania

For de fire andre siktede begrunner retten fengslingen blant annet med at sakens alvor gjør fortsatt fengsling forholdsmessig selv om de altså har sittet fengslet i over ett år.

Rudolf Christoffersen er politijurist i saken og fikk medhold i fengslingsspørsmålet.

-Jeg konstaterer at tingretten fant skjellig grunn til mistanke for samtlige forhold i siktelsen.

Grythe Hoff er for tiden i Romania sammen med de fem andre forsvarerne, tolk, bistandsadvokat og politiadvokat Christoffersen.

Dag og natt

Totalt er reisefølget på elleve. De er i den rumenske byen Valcea øst i landet, der det gjennomføres bevisopptak ved at mennesker som kjenner til de seks siktede intervjues.

— Bevisopptakene pågår fra morgen til kveld. Onsdag holdt vi på i over 18 timer, til klokken 03.00 på natt til torsdag, sier Grythe Hoff.