— Det er positivt å vise at selv om man har barn i magen, kan man leve et normalt og aktivt liv. Graviditet er faktisk ingen sykdom, sier Line Bjørge, som er fungerende klinikkoverlege ved Kvinneklinikken på Haukeland.

Dagens Næringsliv laget en reportasje om Kari Traa under Ekstremsportveko på Voss. Der hoppet den tidligere olympiske mesteren i kulekjøring i fallskjerm.

På spørsmål om hun ikke syntes det er litt uforsvarlig å hoppe i fallskjerm gravid, svarte Traa:

  • Nei, jeg hadde jo ikke gjort det hvis jeg trodde jeg skulle snuble. Jeg tror det er like farlig å krysse gaten nede i Voss sentrum.

Det fikk jordmor Liv Unni Solberg til å reagere. Til Her og Nå uttalte hun at Traa var egoistisk og dum som sto frem i media.

- Ikke å anbefale

Line Bjørge synes ikke det er uheldig at Traa lot seg intervjue.

  • Jeg tror nok ikke flere vil hoppe i fallskjerm fordi hun har gjort det. Det viktigste er at hun viser seg som en sprek og frisk gravid kvinne som lever det livet en ellers lever. Det skal en jo, innenfor visse begrensninger, sier hun.

Men selv ville ikke Bjørge anbefalt Traa å hoppe.

  • Ekstremvarianter av idrett er ikke akkurat det en vil anbefale. Gravide endrer tyngdepunkt, og det er ikke unormalt å falle. Fallskjermhopping øker risikoen for direkte slag. En har også lite kunnskap om effekten brå fartsendring kan ha for foster og morkake.

Bjørge opplever at mange gravide er usikre på hvor aktive de kan være. Hun synes derfor det er positivt når idrettsutøvere viser at de trener under graviditeten.

  • De er flotte forbilder som viser at det går an.
  • Har Kari Traa vært et godt forbilde?
  • Hun er en frisk dame med positiv drive. Det viser hun også med det hun har gjort nå. En skal ikke gi noen skyldfølelse fordi de hoppet i fallskjerm.

- Traa tåler mer

Marit Heiberg, leder for Den norske jordmorforeningen, mener gravide flest bør holde seg unna fallskjermhopping.

  • Det er ikke noe jeg vil anbefale den vanlige gravide. Det er jo en viss fare for at en kan ramle på magen.

Ifølge Heiberg anbefaler Helsedirektoratet gravide å være forsiktig med ekstremsport etter tredje måned i svangerskapet.

  • Men en må se på de individuelle forskjellene. Kari Traa er usedvanlig godt trent og har drevet mye med ekstremsport. Hun tåler mer enn de fleste.

Heller ikke Heiberg tror at vossejentens hopp kan føre til at andre gravide i større grad tør å ta risiko.

— Dette er såpass ekstremt og spesielt at det passer for henne, men ikke for de fleste, sier hun.

- Definitivt en fare

  • Hjelpe meg, sier treningsfaglig ansvarlig i SATS-kjeden Jill Jahrmann når hun får høre om fallskjermhoppet til Traa.

Jahrmann mener gravide bør holde seg unna slik aktivitet.

  • Det er definitivt en fare for å falle og skade seg når du lander. Alt som kan påføre ytre skade er jo kritisk for et foster. Det å ta slike sjanser vil jeg ikke oppfordre gravide til.

Jahrmann anbefaler gravide å fortsette treningen som før, men kutte ut de hardeste øktene.

Hvor aktiv kan man være under graviditeten? Si din mening.